ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Πυρκαγιά, η βασικότερη αιτία απώλειας περιουσίας!

November 1, 2017

Η διαρκής αυξανόμενη ανάγκη του ανθρώπου να νιώθει ασφαλής, οδήγησε την τεχνολογία να εφεύρει νέα συστήματα ασφαλείας. Αυτά τα συστήματα μπορούν να ταξινομηθούν ανάλογα με τις ανάγκες που καλύπτουν σε ξεχωριστές κατηγορίες, όπως φωτισμός ασφαλείας, συστήματα πυρανίχνευσης και ανίχνευσης αερίων.

Αποτέλεσμα και Κατάληξη

Είναι ευρέως γνωστό ότι ένα από τα πιο φρικιαστικά και επικίνδυνα ατυχήματα είναι η εξάπλωση της πυρκαγιάς. Οι συνέπειες της μπορεί να είναι καταστροφικές τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τις περιουσίες τους. Η άμεση ανίχνευση της πυρκαγιάς και ο έλεγχός της μπορούν να σώσουν αρκετές χιλιάδες ζωές, να προλάβουν χιλιάδες τραυματισμούς και να γλιτώσουν την απώλεια εκατομμυρίων δολαρίων περιουσίας κάθε χρόνο. Η Olympia Electronics στοχεύει στην πρόληψη του φαινομένου και ως αποτέλεσμα οδηγείτε στο να παράγει καινοτόμα συστήματα πυρανίχνευσης. Δεκαετίες πριν τα συστήματα πυρανίχνευσης αντιμετώπιζαν το πρόβλημα των ψευτοσυναγερμών που είχε ως αποτέλεσμα, όταν ηχούσε ο συναγερμός οι παρευρισκόμενοι στο κτίριο να τον αγνοούν. Στόχος των προϊόντων μας είναι να ανιχνεύσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα την φωτιά και να οδηγήσουν τον πολίτη με ασφάλεια έξω από το κτίριο.Καλύπτουμε τις ανάγκες για κάθε έργο όπως σπίτια, ξενοδοχεία, εργοστάσια, θέατρα, στάδια, τούνελ, μετρό, νοσοκομεία κ.α. καθώς παράγουμε συμβατικά και αναλογικά διευθυνσιοδοτούμενα συστήματα. Επιπλέον, ξεκίνησε η συνεργασία μας με μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες, στις οποίες παρέχουμε εξοπλισμό ασφαλείας και προστασίας για πλοία πιστοποιημένο από LLOYDS.

 

Περιγραφή συστήματος πυρανίχνευσης

Ως συμβατικά συστήματα πυρανίχνευσης, εννοούμε αυτά στα οποία οι ανιχνευτές και τα κομβία συναγερμού χωρίζονται σε ζώνες και τα σήματα συναγερμού αναφέρονται σε ζώνες και όχι σε κάθε συσκευή. Συνήθως, συμβατικά συστήματα πυρανίχνευσης χρησιμοποιούμε σε μικρές και μεσαίες εγκαταστάσεις. Για τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις και για κτίρια πολλαπλών χρήσεων προτείνουμε αναλογικό διευθυνσιοδοτούμενο σύστημα πυρανίχνευσης. Τα συστήματα αυτά βρίσκονται στην καρδιά των ενεργητικών συστημάτων προστασίας και λειτουργούν με ευφυείς ανιχνευτές που μπορούν να αντιληφθούν ένα ολόκληρο φάσμα από τύπους φωτιάς. Σε περίπτωση ανίχνευσης πυρκαγιάς, οι ανιχνευτές στέλνουν αναλογικά σήματα στους κεντρικούς πίνακες και αυτοί με τη σειρά τους υποδεικνύουν το ακριβές σημείο (διεύθυνση) της κάθε συσκευής. Η Olympia-Electronicsπαράγει μία ολόκληρη κατηγορία από περιφερειακές συσκευές όπως κομβία συναγερμού, ανιχνευτές καπνού-θερμότητας, φαροσειρήνες κ.α. Ένα κύριο πλεονέκτημα των συστημάτων πυρανίχνευσης είναι ότι μπορούν να λειτουργήσουν πιο γρήγορα συγκριτικά με τα sprinklerτα οποία χρειάζονται σύστημα συναγερμού και ανίχνευσης για να λειτουργήσουν καλύτερα και στο σωστό σημείο. Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία αιχμής τα προϊόντα της Olympia Electronics κατασκευάζονται και πιστοποιούνται σύμφωνα με το EN 54.

 

Καταξιωμένο προσωπικό

Εργαζόμενοι με υψηλή εξειδίκευση στο αντικείμενο τους που είναι αφοσιωμένοι στους στόχους της εταιρείας. Περισσότερο από το 10% του προσωπικού, εργάζεται στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης. Ειδικευμένοι μηχανικοί μπορούν να παρέχουν πολύτιμη βοήθεια εξετάζοντας τις διάφορες περιστάσεις λειτουργίας του συστήματος, να δώσουν οδηγίες και συμβουλές ώστε να καλύψουν τις ανάγκες του πελάτη.

 

Συμβατικό Σύστημα

Ξεκινώντας με τους συμβατικούς πίνακες πυρανίχνευσης σας παρουσιάζουμε τον BS-1638 (πίνακας 8 ζωνών). Οι ανιχνευτές σε αυτό το σύστημα μπορούν να χωριστούν σε ζώνες και η κάθε ζώνη να συνδέει τους ανιχνευτές της με το ίδιο ζεύγος καλωδίων. Σε αυτή την περίπτωση ο κεντρικός πίνακας δεν λαμβάνει πληροφορίες για κάποιο συγκεκριμένο ανιχνευτή παρά μόνο για μία ζώνη. Ο πίνακας είναι προγραμματισμένος να παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες για γεγονότα στα Αγγλικά. Ο BS-1638 έχει μνήμη συμβάντων όπου καταγράφονται τα γεγονότα.Ακόμη, περιέχει 2 εξόδους για σειρήνες, ένα ρελέ συναγερμού, ένα ρελέ σφάλματος και ένα βοηθητικό ρελέ. Μπορεί να προγραμματιστεί και να ελεγχθεί μεσώ της εγκατάστασης μία κάρτας Ethernet(GR-8530). Υπάρχει η επιλογή για προσθήκη και άλλων ζωνών από 8 έως 16 και αυτό επιτυγχάνεται με την εγκατάσταση κάρτας 4 ζωνών (BS-613). Η τάση λειτουργίας τους είναι 220-240VAC και στο εσωτερικό τους υπάρχουν 2 μπαταρίες μολύβδου των 12V/7Ah. Σε κάθε ζώνη μπορούν να συνδεθούν έως 20 συσκευές και σε κάθε πίνακα έως 220. Ο βαθμός προστασίας τους είναι IP30. Στους πίνακες αυτούς εκτός από τις συμβατικές συσκευές μπορούν να εγκατασταθούν και ανιχνευτές καπνού-θερμότητας αντιεκρηκτικού τύπου. Όλες οι λειτουργείες και οι ενδείξεις είναι σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς νόμους EN 54-2 και ΕΝ 54-4. Ο πίνακας BS-1638 φέρει πιστοποίηση EVPU.

 

Διευθυνσιοδοτούμενο Σύστημα

Από την άλλη, καθώς οδηγούμαστε σε μεγαλύτερες και πιο εξεζητημένες κατασκευές η Olympia-Electronicsέχει αναπτύξει το διευθυνσιοδοτούμενο σύστημα πυρανίχνευσης. Κάθε συνδεδεμένη συσκευή του συστήματος έχει μία μοναδική ψηφιακή διεύθυνση όπου ο πίνακας ελέγχου πυρανίχνευσης μπορεί να επικοινωνήσει ξεχωριστά με κάθε συσκευή. Ένας από του καλύτερούς μας κεντρικούς πίνακες πυρανίχνευσης είναι ο BSR-2114. Παράγεται σύμφωνα με τα ΕΝ 54-2, ΕΝ 54-4 και είναι πιστοποιημένος με LPCB. Οι πίνακες περιέχουν 2 μπαταρίες μόλυβδου των 12V/7Ah ή 12V/12Ah. Το πάνελ αυτό έχει 4 βρόχους και 96 ζώνες με δυνατότητα τοποθέτησης έως 150 συσκευέςανά βρόχο και έως 512 συσκευές ανά πίνακα. Προσφέρει μία εκτεταμένη λίστα από ρυθμίσεις και χαρακτηριστικά για τον έλεγχο των εγκατεστημένων συσκευών και σειρήνων. Οι παράμετροι αυτοί μπορούν εύκολα να ρυθμιστούν μεσώ ενός βασικού προγράμματος υπολογιστή. Ακόμη, μπορούμε να δούμε βασικά μηνύματα σε μεγάλη LCD οθόνη (320×240 pixels) ενώ LEDs χρησιμοποιούνται για να δείξουν βασικές λειτουργίες όπως συναγερμός, σφάλματα καιαπομονωμένα τμήματα.Η λειτουργία του γίνεται χάρη σε ένα εγκατεστημένο πληκτρολόγιο 16 κουμπιών.Υπάρχει ακόμη τοποθετημένος και ένας θερμικός εκτυπωτής. Ο βαθμός προστασίας του είναι IP30 και η θερμοκρασία λειτουργίας του από 0 έως 40°C. Στον πίνακα μπορούν να συνδεθούν διευθυνσιοδοτούμενες συσκευές όπως φαροσειρήνες, κομβία συναγερμού, ανιχνευτές καπνού-θερμότητας, μονάδες εισόδου/ εξόδου με ρελέ και άλλες περιφερειακές συσκευές. Επιπλέον, οι διευθυνσιοδοτούμενες σειρήνες συνδέονται πάνω στο βρόχο και υπάρχει η δυνατότητα να συνδεθούν στις εξόδους συμβατικές σειρήνες ή να συνδεθούν μόνο συμβατικές σειρήνες.

 

Πίνακας κατάσβεσης & Πίνακας ανίχνευσης αερίων

Ακόμη, η εταιρεία μας κατασκευάζει πίνακες κατάσβεσης και εξαρτήματα καθώς και αναλογικά συστήματα ανίχνευσης αερίων. Η Olympia Electronics παράγει τον πίνακα κατάσβεσης (BS-627) oοποίος δημιουργήθηκε σύμφωνα με τα EN 12094, EN 54-2, EN54-4. Έχει 4 ζώνες, μία εντολή κατάσβεσης, μία ή δύο μπαταρίες μολύβδου κλειστού τύπου 12V/7Ahκαι ο βαθμός προστασίας του είναι IP40. Υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης έως 30 συσκευών ανά ζώνη.Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, τα συστήματαανίχνευσης αερίων είναι σημαντικά για διάφορες επικίνδυνες περιοχές στις οποίες ο άνθρωπος πρέπει να δείξει περισσότερη προσοχή όπως βενζινάδικα, λεβητοστάσια, εργοστάσια κ.α. Ο επεκτάσιμος πίνακας ανίχνευσης αερίων (BS-316) με ένα μικροεπεξεργαστή έχει 16 εισόδους για σύνδεση ανιχνευτές αερίων. Στους πίνακες αυτούς υπάρχουν 17 προγραμματιζόμενες έξοδοι με ρελέ οι οποίες σύμφωνα με το επίπεδο του συναγερμού μπορούν να δώσουν διαφορετικές εντολές στον πίνακα, όπως να διακόψει την παροχή του συστήματος. Οι πίνακες κατάσβεσης και ανίχνευσης αερίων παράγονται σύμφωνα με τα EN 50057, EN 60335, EN 6100-3-2, EN 61000-3-3. O βαθμός προστασίας τους είναι IP30.

 

Πανταζόπουλος Κωνσταντίνος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε. Olympia Electronics. Αναδημοσίευση μέρους από το blog της Olympia Electronics
Μοιραστείτε το

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply