Γνωρίζετε τη νέα τάση στον κόσμο του cloud, το Edge Computing;

Δώδεκα χρόνια πριν, γονείς και παιδιά ήρθαν  σε επαφή με τη πλατφόρμα του facebook. Το  Twitter παρείχε 140 χαρακτήρες για νέους  χρήστες. Και μετά δημιουργήθηκε ένας νέος  κόσμος που είναι γνωστός σε όλους μας με τη  λέξη “cloud”. Προχωρώντας μια δεκαετία μετά, οι  παππούδες είναι συνδεδεμένοι στο facebook και τα παιδιά έχουν προσθέσει στην  καθημερινότητά τους νέες πλατφόρμες όπως  Snapchat, Instagram και tik tok.  Το Twitter πλέον παρέχει 280 χαρακτήρες δηλώσεων, νέων και ψυχαγωγίας και το  “cloud” αποτελεί κομμάτι της ζωής μας. Ο καθένας μας χρησιμοποιεί εφαρμογές cloud  ακόμη και εν αγνοία του. Η σημερινή λέξη που θα έχει παρόμοιες  επιπτώσεις στην καθημερινότητά μας είναι το  “Edge computing.” Το Edge, με απλά λόγια,  είναι μία τάση που σπρώχνει την υπολογιστική δύναμη του cloud πιο κοντά στον τελικό χρήστη.

Το Edge computing είναι μια ανάπτυξη της πληροφορικής που έχει σχεδιαστεί για να  τοποθετεί τις εφαρμογές και τα δεδομένα όσο το δυνατόν πιο κοντά στους χρήστες. Τι μπορεί να σημαίνει αυτό στην πράξη; Ας δούμε κάποια παραδείγματα από κάθετες αγορές.

Υγεία

Το σύστημα παραγωγής πληροφοριών ασθενή (PGHD) είναι ένα αντιπροσωπευτικό παράδειγμα. Σε έναν ιδανικό κόσμο οι πληροφορίες παράγονται από IoT συσκευές όπως έξυπνα βιομετρικά ρολόγια, οθόνες γλυκόζης αίματος, ζυγαριές, εργαλεία τηλεθεραπείας, εφαρμογές υγείας και άλλους αισθητήρες και αναλύονται σε διάφορα μοντέλα, επιτρέποντας τη λεπτομερή προληπτική υγειονομική περίθαλψη και ανίχνευση συμβάντων.

Βιομηχανία

Στο χώρο της βιομηχανίας για δεκαετίες, ο βιομηχανικός αυτοματισμός συγκεντρώνει και αναλύει δεδομένα. Ιστορικά, τα δεδομένα αυτά συγκεντρώνονται και επεξεργάζονται σε κεντροποιημένα Data Centers τα οποία κάποιες φορές είναι κοντά στο χώρο παραγωγής του εργοστασίου. Πολλές από τις καινούριες εφαρμογές βιομηχανικού αυτοματισμού απαιτούν αλληλεπίδραση με υπολογιστικά συστήματα, σε πραγματικό χρόνο ή σε περιορισμένο πεπερασμένο χρόνο. Οι απαιτήσεις αυτές προϋποθέτουν τη μεταφορά των υπολογιστικών συστημάτων κοντινότερα στο εργοστάσιο ή ακόμη και στο χώρο παραγωγής. Η απαίτηση αυτή ανοίγει ένα νέο θέμα για τη φιλοξενία του δικτυακού εξοπλισμού και των servers των data center σε βιομηχανικό περιβάλλον όπου η έκθεση σε νερά, σκόνη και χημικά εγκυμονεί κινδύνους. Η αντιμετώπιση των κινδύνων αυτών γίνεται με τη χρήση εξοπλισμού κατάλληλο για τα συγκεκριμένα περιβάλλοντα.

Λιανική

Ο χώρος της λιανικής για αρκετό καιρό δεχόταν επίθεση από το ηλεκτρονικό εμπόριο. Φυσικά στην περίοδο της πανδημίας, το ηλεκτρονικό εμπόριο αποτέλεσε σωτήρια διέξοδος και για τα παραδοσιακά καταστήματα λιανικής. Για να εξουδετερώσουν αυτήν την επίθεση, οι έμποροι λιανικής αναζητούν πάντα πλεονεκτήματα που μπορούν να αξιοποιήσουν για να προσφέρουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι του ηλεκτρονικού εμπορίου. Πολλές από τις καινοτομίες που οδηγούν σε αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απαιτούν μεγάλη υπολογιστική ισχύ στη στο χώρο της λιανικής.

«Έξυπνη» πόλη με εικονικό πλέγμα κόμβων wireless σύνδεσης
Εικ.2: Το edge computing αναβαθμίζει την επικοινωνία και τη σύνδεση

Οι καθρέφτες ‘’επαυξημένης πραγματικότητας’’ (Augmented Reality) μπορούν να δείξουν την εφαρμογή διαφορετικών ρούχων στο σώμα των καταναλωτών χωρίς τη φυσική/πραγματική δοκιμή τους.

Η Amazon έχει κατοχυρώσει τη πατέντα ενός καθρέφτη που ‘’ντύνει’’ τους ενδιαφερόμενους πελάτες με εικονικά ρούχα.

Τα μηχανήματα Coca-Cola Freestyle φέρουν διακομιστές (servers) που συλλέγουν και επεξεργάζονται τις προτιμήσεις του καταναλωτή και στη συνέχεια στέλνουν την πληροφορία στο cloud. Η εφαρμογή Amazon Go stores εμπλέκει τον καταναλωτή στην επιλογή του αγαθού που θα αγοράσει επιλέγοντας το από το ράφι και του επιτρέπει να φύγει χωρίς να περιμένει στο ταμείο. Το αγαθό αποστέλλεται στη διεύθυνση του καταναλωτή και χρεώνεται αντίστοιχα ο λογαριασμός του που έχει δηλώσει στην Amazon.

Με ασύρματο κινητό δίκτυο κάθε ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί δουλεύει με το λάπτοπ του ακόμα και στις οροφές κτιρίων
Εικ:3 Οι εφαρμογές του edge computing σε κάθετες αγορές είναι γεγονός!

Συμπέρασμα

Το Edge computing αλλάζει το τρόπο ανάπτυξης του δικτύου και των υπολογιστικών μονάδων. Πολλές νέες αποφάσεις θα πρέπει να παρθούν για την ανάπτυξη του Edge computing όπου η φυσική υποδομή αποτελεί ακρογωνιαία απαίτηση. Η ανάγκη συλλογής δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, η επεξεργασία τους και η επιστροφή της πληροφορίας, απαιτούν τον εξοπλισμό κοντά στο τελικό χρήστη. Η απαίτηση αυτή που βρίσκει εφαρμογή σε όλα τα προαναφερθέντα καθώς επίσης και στο 5G και στις υπηρεσίες που θα παρέχει όπως τα αυτοκινούμενα οχήματα, επιβάλει την ανάπτυξη αποκεντροποιημένων μικρών Data Centers ώστε να μειωθεί ο χρόνος απόκρισης στο ελάχιστο.

Στο σημείο αυτό αντιλαμβανόμαστε την κρισιμότητα της φυσικής υποδομής σε λύσεις end to end και την πληθώρα των μικρών Data Center που θα πρέπει να αναπτυχθούν σε όλη την επικράτεια για την υποστήριξη των σημερινών αλλά και μελλοντικών υπηρεσιών που προσφέρονται στον τελικό χρήστη, τόσο σε επίπεδο ιδιωτών όσο και εταιρειών.

Η διαφοροποίηση της ΚΑΥΚΑΣ με τα εξειδικευμένα τμήματα έρχεται να καλύψει τις ανάγκες αυτές υποστηρίζοντας τις απαιτήσεις των υποδομών. Τα τμήματα ICT & Building technologies, το Τμήμα Panel Buildings καθώς και το Τμήμα Ναυτιλίας και Βιομηχανίας, καλούνται να αφουγκράζονται τις νέες απαιτήσεις, να είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν τις απαιτούμενες λύσεις αλλά και να μεταλαμπαδεύσουν την απαραίτητη τεχνογνωσία στους συναδέλφους του δικτύου, ειδικά τους Tech experts των καταστημάτων μας, ώστε να μπορούμε όλοι μαζί να ανταποκριθούμε σε πανελλαδικό επίπεδο αλλά και στην Κύπρο, στη νέα εποχή του 5G και του digitalization, την εποχή του Edge Computing.

Παναγιώτης Βουνός, ICT Business Unit Manager

Business Development & Solutions, Kafkas

Μοιραστείτε το
, , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.