Εξοικονόμηση ενέργειας με το Beneffice για μια πιο «πράσινη» κοινωνία!

H ΚΑΥΚΑΣ στα πλαίσια των δράσεων Εταιρικής ευθύνης και Καινοτομίας συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Beneffice. Το εν λόγω πρόγραμμα χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί μέρος του ευρύτερου προγράμματος έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020, το οποίο υποστηρίζει τη νέα ευρωπαϊκή στρατηγική για μια πιο πράσινη κοινωνία. Στόχος του είναι η εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι, αλλάζοντας τις καθημερινές συνήθειες όλων μας!

Πως δουλεύει το Beneffice:

Τι χρειάζεται για να συμμετέχετε στο Beneffice: Έξυπνο μετρητής, συσκευή gateway και ενσωματωμένο αισθητήριο θερμοκρασίας.
Εικ.1: Έξυπνος μετρητής, συσκευή gateway και ενσωματωμένο αισθητήριο θερμοκρασίας.

Εγκαθιστούμε στον πίνακα του σπιτιού έναν έξυπνο μετρητή ενέργειας σε συνδυασμό με μια συσκευή gateway, η οποία συγκεντρώνει τα δεδομένα του μετρητή, καθώς και επιπλέον δεδομένα από ένα ενσωματωμένο αισθητήριο θερμοκρασίας. Στη συνέχεια τα δεδομένα αυτά στέλνονται στο cloud.

Εν συνεχεία, τα δεδομένα επεξεργάζονται από έναν ειδικό αλγόριθμο, ο οποίος έχει δημιουργηθεί από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ο αλγόριθμος αυτός έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει το είδος των συσκευών που χρησιμοποιούνται καθώς και την ενέργεια που καταναλώνει κάθε συσκευή. Επιπλέον, σταδιακά αναγνωρίζει καθημερινές συνήθειες που οδηγούν σε αυξημένη κατανάλωση ενέργειας. Όλα τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα στον χρήστη μέσω μίας εφαρμογής για κινητά. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούμε την εφαρμογή και δίνουμε feedback σχετικά με τα αποτελέσματα, τόσο ο αλγόριθμος γίνεται πιο ακριβής.

Εφαρμογή για κινητά. Ο χρήστης λαμβάνει προτάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας, ανάλογα με τις συνήθειες του.
Εικ.2: Εφαμογή για κινητά, όπου πληροφορείστε προτάσεις για Εξοικονόμηση ενέργειας!

Μέσω της εφαρμογής ο χρήστης λαμβάνει διάφορες προτάσεις για εξοικονόμηση ενέργειας, ανάλογα με τις συνήθειες του. Επιπλέον, προτείνονται δοκιμασίες εξοικονόμησης ενέργειας. Με την επιτυχή ολοκλήρωση των δοκιμασιών ο χρήστης επιβραβεύεται με ψηφιακά νομίσματα. Όσο περισσότερη ενέργεια εξοικονομεί, τόσο περισσότερα κερδίζει. Αυτά τα ψηφιακά νομίσματα, μπορούν να μετατραπούν σε ευρώ μέσω της εφαρμογής στο κινητό ή να χρησιμοποιηθούν για την αγορά υλικών στο δίκτυο καταστημάτων μας.

Η εφαρμογή Beneffice σας επιβραβεύει!
Εικ.3: Η εφαρμογή που σας επιτρέπει να κερδίζετε όσο εξοικονομείτε ενέργεια!

Θέλοντας να δώσουμε επιπλέον κίνητρα εξοικονόμησης ενέργειας, στην ΚΑΥΚΑΣ δημιουργήσαμε ένα πλάνο ειδικών εκπτώσεων, όταν η αγορά γίνεται χρησιμοποιώντας τα ψηφιακά νομίσματα, το οποίο εφαρμόζεται σε συγκεκριμένα προϊόντα που σχετίζονται με την εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι.

Στο πρόγραμμα, μέχρι αυτή τη στιγμή, συμμετέχουν εθελοντές από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Αυστρία και την Ισπανία. Η Ελλάδα τη δεδομένη χρονική περίοδο έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εγκατεστημένων συσκευών, οι οποίες ξεπερνούν στο σύνολο τις σαράντα. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν και εταιρίες από άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες είναι υπεύθυνες για την τεχνική ανάπτυξη του υλικού, για την ανάπτυξη της εφαρμογής κλπ.

Το Beneffice δεν είναι προς το παρόν εμπορικά διαθέσιμο, καθώς βρίσκεται στο στάδιο των τελικών δοκιμών. Ωστόσο στην ΚΑΥΚΑΣ διαθέτουμε πληθώρα άλλων δοκιμασμένων λύσεων για εξοικονόμηση ενέργειας, για τις οποίες μπορείτε να μας ρωτήσετε.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα Βeneffice, θα βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://www.beneffice.eu/

Στην ΚΑΥΚΑΣ έχουμε ως στόχο να βρισκόμαστε στην αιχμή των τεχνολογικών εξελίξεων. Για αυτόν τον λόγο οι ομάδες των εξειδικευμένων μηχανικών μας, εκπαιδεύονται συνεχώς και δουλεύουν με γνώμονα τις νέες τεχνολογίες. Τη γνώση τους αυτή τη μοιραζόμαστε συνεχώς με τους συνεργάτες μας μέσα από τις εκπαιδεύσεις που διοργανώνει το Kafkas Institute of Training & Development, καθώς και μέσω της εξειδικευμένης υποστήριξης που παρέχουμε καθημερινά.

Γκιόκας Χρήστος 
Motion & Drives Senior Engineer
Business Development & Solutions Department
, Kafkas

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *