Όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν διαλέξετε διακόπτες!

Οι διακόπτες και οι πρίζες πέρα από την γνωστή λειτουργία τους για χειρισμό του φωτισμού και των ηλεκτρικών συσκευών μας, αποτελούν μόνιμο διακοσμητικό στοιχείο για τον χώρο μας. Πλέον έχουμε πλήθος από επιλογές, αφού εκτός των κλασσικών γραμμών, διαθέτουμε μοντέρνα σχέδια από γυαλί, μέταλλο, πορσελάνη και αλλά υλικά σε μεγάλες παλέτες χρωμάτων.

Τι πρέπει να ξέρω για τους διακόπτες;

Οι διακόπτες χωρίζονται σε δυο μεγάλες κατηγορίες. Σε αυτούς που είναι Compact  και στους Modular αντίστοιχα.

Η πλειοψηφία των κατοικιών στην Ελλάδα διαθέτει Cοmpact διακόπτες. Πιο συγκεκριμένα, σε κάθε ηλεκτρολογικό κουτί διακόπτη που έχει ο τοίχος μας, μπορεί να μπει μόνο ένας μηχανισμός. Μια πρίζα για παράδειγμα. Αν θέλουμε να φτιάξουμε διπλά ή τριπλά πλαίσια τότε πρέπει να σκάψουμε ώστε να μπουν το ένα συνδεόμενο κουτί διπλά στο άλλο.

Τρία συνδεόμενα κουτιά διακόπτη
Εικ.1: Αν θέλουμε να φτιάξουμε τριπλό πλαίσιο χρειάζεται να διαλέξουμε μια τριάδα συνδεόμενων διακοπτών.

Από την άλλη μεριά, οι Modular  τοποθετούνται σε κουτιά ενιαίων θέσεων και αποτελούνται από πολλά πλήκτρα με διαφορετικές εντολές το καθένα. Είναι γνωστοί στην αγορά και ως ιταλικού τύπου. Eξυπηρετούν κυρίως πιο συνθέτες και απαιτητικές εφαρμογές που θα συναντήσετε σε ξενοδοχεία, Premium κατοικίες, γραφεία και άλλους επαγγελματικούς χώρους. Η τάση όμως τα τελευταία χρόνια, είναι ακόμα και σε μικρότερες κατοικίες να τοποθετούνται τέτοιου είδους διακόπτες, λόγω της φινέτσας  και  χρηστικότητας τους.

Χωνευτός διακόπτης modular για σύνθετες εφαρμογές φωτισμού
Εικ.2 α: Χωνευτός διακόπτης modular για σύνθετες εφαρμογές φωτισμού.
Living Now - Πλαίσιο 3ών στοιχείων, Legrand
Εικ.2 β: Living Now – Πλαίσιο 3ών στοιχείων, Legrand

Εξίσου σημαντική διαφορά παρουσιάζουν οι διακόπτες και ως προς τον μηχανισμό τους. Έχουμε τους κλασικούς, όπου πιέζοντας τα πλήκτρα ανοίγουμε ή κλείνουμε ένα φως.  Ακολουθούν οι πατητοί, που βασίζονται στην λειτουργία του μπουτόν. Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν πιο vintage αισθητική με την περιστροφική λειτουργία. Τέλος, κλείνουμε με τους αφής που ήρθαν δειλά – δειλά στο προσκήνιο.

 H εμφάνιση τους σε συνδυασμό με τον δυναμισμό που χαρίζουν στον χώρο, θα μας απασχολήσουν πιο έντονα στον μέλλον.

Κλασσικός διακόπτης Unica με μωβ πλαίσιο
Πατητός διακόπτης Impuls μαύρος με μπλε περιφέρεια
Περιστροφικός διακόπτης Berker λευκός
Διακόπτης αφής Tacteo μαύρος με μπλε στοιχεία
Εικ.3: α) Κλασικός διακόπτης Valena Allure: Με πίεση στον διακόπτη ανοίγουμε τα φώτα, β) Κλασικός διακόπτης Unica: Με πίεση στον διακόπτη ανοίγουμε τα φώτα, γ) Πατητός διακόπτης Impuls: Λειτουργεί σαν μπουτόν, δ) Περιστροφικός διακόπτης Berker: Ο φωτισμός ελέγχεται περιστρέφοντας τον διακόπτη, διαθέτει πιο vintage αισθητική, ε) Διακόπτης αφής Tacteo: Συνδυάζει μοντέρνο ύφος με δυναμικές λειτουργίες.

Γιατί να επιλέξω DIMMER ;

To dimmer αποτελεί την κορωνίδα των διακοπτών. Δεν είναι κάτι νέο,  κυκλοφορεί εδώ και πολλά χρόνια στην αγορά. Όποιος όμως το βάλει σπίτι του, δύσκολα μπορεί να το αποχωριστεί. Διαβάζεις ένα βιβλίο, μεγαλώνεις αυτόματα την ένταση. Θες να χαλαρώσεις; Χαμηλώνεις το φως, απολαμβάνοντας την αγαπημένη σου σειρά.

Ο ιδανικός φωτισμός ανά πάσα στιγμή  και η  δημιουργία ατμόσφαιρας για τις προσωπικές σας στιγμές,  το καθιστούν το απολυτό memento vivere στολίδι για το σπίτι σας.

Μεγάλη ποικιλία από dimmer μπορείτε να δείτε εδώ.

Eπιλογές που δίνουν αξία στο σπίτι μας.

Μετά από τόσα χρόνια τεχνολογικής εξέλιξης, ήταν αδύνατον οι διακόπτες να μείνουν πίσω. Έτσι, μπορούμε να συναντήσουμε ειδικούς μηχανισμούς, όπως πρίζες HDMI για προτζεκτορες, USB για φόρτιση συσκευών, Πρίζες ρεύματος με ενσωματωμένη USB για φόρτιση, (όλα σε μια θέση), Φωτιστικά νυκτός, Ανιχνευτές διέλευσης, Χρονοδιακόπτες, ακόμα και μηχανισμούς για την μετάδοση του ήχου ή και WIFI extenders.

Σειρές όπως οι LIVING LIGHT, LIVING NOW, MERTEN, ZENIT, BERKER 1930, θα μαγνητίσουν το βλέμμα σας και θα σας εκπλήξουν με τις δυνατότητες που παρουσιάζουν.

Ποιο μοντέλο διακοπτών να διαλέξω για τον χώρο μου;

Stand έκθεσης για ηλεκτρικούς διακόπτες και πρίζες
Εικ.4: Υπάρχει πλήθος από διακόπτες και πρίζες για να διαλέξετε ανάλογα με την ασθητική σας και τις ανάγκες λειτουργίας.

Αν ανακαινίζετε το σπίτι σας, διακόπτες από τις well-known σειρές Valena Life, Valena Allure, Celiane, Zenit, Merten, θα σας χαρίσουν κομψότητα άνεση & ευκολία.

Το πλήθος των μηχανισμών και οι αναβαθμισμένες δυνατότητες τους, στις σύγχρονες ανάγκες μας, θα αναβαθμίσουν τον χώρο σας και θα δώσουν άλλο χρώμα στην καθημερινότητα σας.

Παράλληλα, οι βασικές σειρές όπως Valena, Basic55 και Sedna, θα ανανεώσουν τους χώρους του σπιτιού μας.

Σε περίπτωση που έχουμε επαγγελματικούς χώρους, όπως γραφεία, καταστήματα και μαγαζιά εστίασης, παρατηρούμε πολύ συχνά σειρές, όπως οι Μosaic, Unica και Systo. H δυνατότητα να έχουμε πολλούς μηχανισμούς όμορφα τοποθετημένους σε ένα κουτί διακόπτη αποτελεί ευκολία που αναζητούν οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων. 

Σε κάθε περίπτωση, το έμπειρο προσωπικό μας, θα σας βοηθήσει να ταιριάξετε το design που επιθυμείτε να δώσετε στο χώρο σας, με τον κατάλληλο διακόπτη, ώστε το αποτέλεσμα να σας αφήσει ικανοποιημένους.

Tα τελευταία trends στην αγορά διακοπτών & πριζών

Στην ψηφιακή εποχή που διανύουμε οι αυτοματισμοί κτιρίων που περιπλέκονται με τεχνολογίες ασφαλείας και δικτύου δίνουν τον τόνο και για τους διακόπτες. Το τολμηρό design και η συνεισφορά τους στο έξυπνο σπίτι  είναι τα κυριά χαρακτηριστικά των μοντέλων που αποτελούν το crème de la crème της κατηγορίας.

Με τις σειρές έξυπνων διακοπτών και πριζών έχουμε την δυνατότητα να κάνουμε  το σπίτι μας έξυπνο και να το ελέγχουμε από το smartphone  οπουδήποτε κι αν βρισκόμαστε.

Μπορούμε να χειριζόμαστε τα ρολά, τον φωτισμό και τις ηλεκτρικές συσκευές μας, να παρακολουθούμε την κατανάλωσή τους και να λαμβάνουμε ειδοποιήσεις.

Επιλέξτε από τις σειρές Valena Life / Allure with Netatmo, Celiane with Netatmo, Living Now with Netatmo & Living Light with Netatmo, αυτή που ταιριάζει καλύτερα στη δική σας αισθητική και στον χώρο σας.

Χέρι που κρατάει κινητή συσκευή που μπορεί να ελέγξει τις συσκευές σε ένα έξυπνο σπίτι
Εικ.5: Ο χειρισμός συσκευών σε ένα έξυπνο σπίτι μπορεί να γίνει μέσω του smartphone.
 Βασικό Kit εγκατάστασης Celiane  Netatmo, Legrand
Εικ.6: Βασικό Kit εγκατάστασης– Celiane with Netatmo, Legrand


Χρήσιμες συμβουλές

>Στραφείτε σε μοντέλα διακοπτών που υποστηρίζουν όλες τις νέες τεχνολογίες.

>Τολμήστε με την αγορά ενός dimmer που θα σας μαγέψει χαρίζοντας σας συνθήκες άνεσης και χαλάρωσης.

>Τοποθετήστε διπλά και τριπλά πλαίσια στον πάγκο της κουζίνας, πίσω από την τηλεόραση και επιλέξτε ένα ανιχνευτή διέλευσης για τον διάδρομο.

>Μη φοβηθείτε να βάλετε  περισσότερες πρίζες ρεύματος από αυτές που είχατε συνηθίσει. Με κινητά, λάπτοπ, ταμπλέτες, Bluetooth ακουστικά και ηχεία, είμαστε συνεχώς online και φορτίζουμε συσκευές.

>Οι έξυπνες λύσεις είναι πιο προσιτές από ποτέ.

>Ανάψτε την θέρμανση ή το κλιματιστικό και τον θερμοσίφωνα από το γραφείο ή το αυτοκίνητο σας καθώς επιστρέφετε από την δουλειά.

>Κατεβάστε ή ανεβάστε όλα τα ρολά του εξοχικού σας με ένα πάτημα στο κινητό σας, χιλιόμετρα μακριά.

Όλοι εμείς στα καταστήματα  ΚΑΥΚΑΣ είμαστε στην διάθεση σας ανά πάσα στιγμή, να σας εξηγήσουμε όλες τις δυνατές επιλογές, ώστε να διαλέξετε την καλύτερη για το σπίτι σας!

Μη διστάσετε να μας ρωτήσετε!

Κότσαλης Γεώργιος
Switching devices & Circuit breakers and fuses/Junior Product Manager
Procurement & Presales Department, Kafkas

Ράγγος Μάνος
Home Automation/Access & Security Systems/Product Manager
Procurement & Presales Department, Kafkas

Μοιραστείτε το
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.