Ασφάλεια στο Διαδίκτυο για όλους!

Μικρό κορίτσι με tablet που μπαίνει στο Ιντερνετ για ψυχαγωγία.
Εικ.1: Τα μικρά παιδιά σήμερα είναι πλήρως εξοικειωμένα με την πλοήγηση στο Ίντερνετ.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, στις 8 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, αποδεικνύοντας πόσο σημαντική είναι η ασφαλής περιήγηση στις Ιστοσελίδες του Διαδικτύου για τους νέους, τις νέες και όλους μας. Σε μια εποχή που η τηλεκπαίδευση/ τηλεργασία έχει γίνει καθημερινότητά μας, η τεχνολογική εξέλιξη αναπτύσσεται ραγδαία, καθώς η πληροφόρηση μέσω διαδικτυακών ιστοσελίδων έχει αποκτήσει τεράστιες διαστάσεις, η προστασία των προσωπικών μας δεδομένων και η ασφαλής πλοήγηση, είναι αν μη τι άλλο, αναγκαιότητα!

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι του διαδικτυακού κόσμου;

Το Διαδίκτυο γνωστό για τις δυνατότητες του και ευρέως διαδεδομένο πλέον σε όλους, προσφέρει διαδραστικότητα, έντονη εναλλαγή εικόνων και συναισθημάτων. Μπορούμε να το κατανοήσουμε σαν μια εικονική κοινωνία, που αναπτύσσεται παράλληλα με την πραγματικότητά μας. Πολλές φορές ο κίνδυνος δεν είναι ορατός, αλλά εμφανίζεται με πολλές και διαφορετικές μορφές: Ψεύτικα προφίλ, παραπλανητικές ιστοσελίδες και το τόσο επικίνδυνο «hacking» των προσωπικών μας λογαριασμών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ή στους τραπεζικούς μας λογαριασμούς. Αν, όμως, είμαστε ενημερωμένοι και με τον κατάλληλο εξοπλισμό, θα μπορούμε να προστατεύσουμε εμάς και τα παιδιά μας. Εύκολοι στόχοι είναι τα προσωπικά μας δεδομένα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (κυρίως ανήλικων ατόμων), όπως προαναφέρθηκε, ο ψηφιακός εκφοβισμός (επιθετικότητα, παρενόχληση, ψυχολογικός εκβιασμός) και η συνακόλουθη «ψηφιακή» βία.

Δίκτυα Κυβερνοχώρου και σήμα προστασίας από τυς κινδύνους του Ίντερνετ.
Εικ.2: Το δίκτυο του Κυβερνοχώρου πολλές φορές εγκυμονεί κινδύνους.

Υπάρχει τρόπος να προστατέψουμε τα παιδιά μας, τελικά;

Το ενδιαφέρον μας εστιάζεται κυρίως στους μικρούς μας φίλους, καθώς είναι πιο ευάλωτοι σε σχέση με έναν ενήλικο χρήστη, ο οποίος πιο εύκολα θα υποψιαστεί μια απάτη, μια υποκλοπή, έναν fake φίλο με ψεύτικο προφίλ ή έναν ύποπτο διαδικτυακό ιστότοπο. Επίσης, ένας ενήλικας θα ελέγξει σχολαστικά τις ρυθμίσεις ασφαλείας των λογαριασμών του, χρησιμοποιώντας σύνθετο κωδικό πρόσβασης και ίσως ενεργοποιήσει τον διπλό έλεγχο ταυτότητας (two step verification). Γνωρίζοντας, λοιπόν, τους κινδύνους που ενδεχομένως να προκύψουν, το πρώτο βήμα για την προστασία των παιδιών μας είναι η ενημέρωση και η πρόληψη. Δεν υπάρχει ντροπή ή δισταγμός στην ενδελεχή πληροφόρηση των νέων για οτιδήποτε μπορεί να συναντήσουν σε έναν κόσμο που στα μάτια τους φαντάζει δελεαστικός, έως ονειρικός.

Κορίτσι με το κινητό σε χαλαρές στιγμές.
Εικ.3: Ενημέρωση- Πρόληψη- Προστασία: Το τρίπτυχο για να σερφάρετε με ασφάλεια!

Πώς θα προστατέψουμε τα παιδιά μας από τους κινδύνους του Ίντερνετ;

Μπορεί οι κίνδυνοι να είναι πολλοί, αλλά για καλή μας τύχη, είναι πολλοί και οι τρόποι που μπορούμε να προστατέψουμε την οικογένεια και τα παιδιά μας. Πέραν της ενημέρωσης και της επίστασης της προσοχής τους, μπορούμε να προμηθευτούμε δικτυακά προϊόντα τεχνολογίας με ειδικά πρωτόκολλα ασφαλείας και μεθόδους προστασίας με στόχο την περιορισμένη και ελεγχόμενη περιήγηση στο Internet. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν στην αγορά προϊόντα που χρησιμοποιούν ένα τείχος προστασίας, μπλοκάρουν τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, κρυπτογραφούν τα δεδομένα σας και την ίδια στιγμή μας προστατεύουν από κακόβουλες απειλές και επιθέσεις στον κυβερνοχώρο.

Τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να προστατεύσετε το οικιακό σας δίκτυο;

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τις λύσεις που προτείνουμε για να εξασφαλίσετε την ασφαλή πλοήγηση της οικογένειάς σας στο Internet και εσείς… να κοιμάστε ήσυχοι!

Το Magic 2 WiFi 6 Starter Kit και το Magic 2 WiFi 2-1-3 Next Multiroom της Devolo, εξασφαλίζουν ιδιαίτερα ασφαλείς συνδέσεις και προστατεύουν τα δεδομένα. Επίσης, μπορείτε να προσαρμόσετε το οικιακό σας δίκτυο με βελτιωμένη ασφάλεια χρησιμοποιώντας τα Deco X20 (2-pack), AC1300 Whole Home Mesh Wi-Fi System Dual Band –  Deco M5, AC1300 Whole Home Mesh Wi-Fi System Dual Band –  Deco M5 της TP-Link, που διαθέτουν ενσωματωμένο το TP-Link HomeCare™. Θα προστατεύσει τα ευαίσθητα δεδομένα σας, θα περιορίσει την πρόσβαση των παιδιών και θα σας εξασφαλίσει τα εργαλεία για να διαχειριστείτε πλήρως το δίκτυό σας. Τέλος, το Archer AX55 Router WiFi 6 διαθέτει την  HomeShield Security της TP-Link, που αποκλείει τη μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση, κρυπτογραφεί τα δεδομένα σας και προστατεύει από απειλές και επιθέσεις στο διαδίκτυο.

Βρείτε τα στο www.kafkas.gr ή απευθυνθείτε στους ανθρώπους μας στο Δίκτυο καταστημάτων ΚΑΥΚΑΣ, που είναι πρόθυμοι να σας λύσουν κάθε απορία και να σας βοηθήσουν να επιλέξετε το κατάλληλο προϊόν με βάση τις ανάγκες σας.

Κοραλία Τρικαλιώτη

E-Commerce Associate

Marketing Department, Kafkas

Μοιραστείτε το

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *