Γνωρίζεις τα βασικά για τη θερμοκρασία χρώματος;

Ας κατανοήσουμε τη μέτρηση του φωτός στην κλίμακα Kelvin. Η μέτρηση της θερμοκρασίας γίνεται με την κλίμακα Kelvin και αναγράφεται χρησιμοποιώντας ένα “Κ” ή Kelvin. Η κλίμακα είναι απόλυτη, ξεκινώντας από το μηδέν και αυξάνεται από εκεί.

Χρώμα με χαμηλότερα Kelvin εμφανίζεται πιο κόκκινο (πιο θερμό), ενώ με μεγαλύτερα Kelvin εμφανίζεται με μια πιο μπλε εμφάνιση (πιο ψυχρό). Η κλίμακα της θερμοκρασίας αρχίζει περίπου από τα 1.000K, το οποίο ισοδυναμεί με τη φλόγα ενός κεριού ή τη φωτιά ενός σπίρτου. Αυτός είναι πραγματικά ένας εύκολος τρόπος για να θυμόμαστε την κλίμακα Kelvin – τα χαμηλότερα νούμερα που σχετίζονται με τη φωτιά, είναι κόκκινα και πορτοκαλί.

 

Κλίμακα θερμοκρασίας χρώματος από θερμό χρώμα μέχρι ψυχρό χρώμα

 

Καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία, το φως φαίνεται πιο κίτρινο, στη συνέχεια, λευκό, και μετά πιο μπλε. Οι λαμπτήρες πυρακτώσεως και λαμπτήρες αλογόνου που βρίσκονται στο φάσμα των 3.000K, και το άμεσο ηλιακό φως μετριέται σε 4.800K.

Αν ψάχνεις για μια πιο φυσική εμφάνιση, η εμφάνιση της ημέρας μετριέται σε 5.600K. Οποιαδήποτε θερμοκρασία υψηλότερη από 5.600K αρχίζει να εμφανίζεται περισσότερο μπλε. Ένας συννεφιασμένος ουρανός μετριέται σε 7.000K, ενώ ο καταγάλανος ουρανός στα 10.000K.

Μπορείς εύκολα και γρήγορα τώρα, να αγοράσεις λαμπτήρα LED για μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας και με την βοήθεια των φίλτρων, να επιλέξεις αυτόν που καλύπτει τις ανάγκες σου, με βάση την θερμοκρασία χρώματος (Κ).

 

Ο καταγάλανος ουρανός έχει θερμοκρασία χρώματος 10.000 Kelvin
Η φλόγα ενός κεριού ισοδυναμεί με 1.000 Kelvin
Μοιραστείτε το
, , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *