Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την Προστασία των ηλεκτρικών σας συσκευών!

Παρακολουθώντας την ταχύρυθμη εξέλιξη και ανάπτυξη της τεχνολογίας σε τομείς που αφορούν την καθημερινότητα μας, συνειδητοποιούμε πως ένας νέος δρόμος ευελιξίας και δυνατοτήτων, έχει πλέον ανοίξει. Αν κάποτε σας έλεγαν πως θα υπάρχουν ψυγεία που θα παραγγέλνουν τη λίστα με τα ψώνια από μονά τους ή  θα σας ειδοποιούν πότε λήγουν τα τρόφιμα, δε θα ήταν εύκολο να το πιστέψετε. Πλέον, το ψυγείο αυτό κλείνει 8 χρόνια!

Υπάρχει όμως, ένα άλλο σημαντικό ζήτημα που χρήζει της προσοχής σας, προκειμένου να είστε απόλυτα ασφαλείς και να έχετε τον έλεγχο στον προσωπικό σας χώρο. Σήμερα, όλες οι συσκευές που έχετε στα σπίτια σας, έχουν κατασκευαστεί  με τελευταίας τεχνολογίας ηλεκτρονικές  πλακέτες, που είναι ευαίσθητες σε διακοπή ρεύματος και διακυμάνσεις  από το  ηλεκτρικό δίκτυο. Ας ξεκινήσουμε όμως  από ένα απλό ερώτημα:

Γιατί καίγονται οι οικιακές σας συσκευές;

Από την τηλεόραση, την κουζίνα, το ψυγείο ως τον υπολογιστή, την παιχνιδομηχανή και το air-condition, όλες οι συσκευές στην οικία σας, είναι ευάλωτες στις αυξομειώσεις της τάσης του δικτύου. Σε ιδανικές συνθήκες το δίκτυο τροφοδοτεί με τάση 220-240V.

Ωστόσο, αυτό πολλές φορές δεν επιτυγχάνεται,  λόγω μεγάλης ζήτησης, κακοκαιρίας, κακής συντήρησης  είτε βλάβης στα καλώδια μεταφοράς. Όταν λοιπόν, λαμβάνεται τάση πάνω από τα 240V, δημιουργούνται υπερτάσεις που επιβαρύνουν και στο τέλος καίνε τις συσκευές σας . Το ίδιο όμως γίνεται- και ακόμα πιο ύπουλα- όταν η τάση είναι κάτω από το επιθυμητό εύρος. Στην περίπτωση αυτή, έχουμε υπόταση και οι συσκευές καταναλώνουν  περισσότερο ρεύμα πράγμα, που κάνει τα ηλεκτρονικά τους μέρη να θερμαίνονται πέραν του κανονικού.

Προστασία Ηλεκτρικών συσκυών ενός σπιτιού.
Εικ.2: Το σύνολο των Ηλεκτρικών συσκευών μιας οικίας που κινδυνεύουν χωρίς τα κατάλληλα προϊόντα προστασίας!

Πως μπορείτε να προστατεύσετε τις ηλεκτρικές σας συσκευές;

Το να είστε απόλυτα καλυμμένοι από όλους τους κίνδυνους, επιβάλλει συνδυασμό λύσεων. Άλλες ανάγκες έχει μια βιομηχανία και άλλες ένας επαγγελματικός χώρος. Για πλήρη προστασία από όλες τις πιθανές συνθήκες,  μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα Αντι-κεραυνικά Ράγας, τα πολύπριζα Αντι-κεραυνικής Προστασίας, τους Σταθεροποιητές Τάσης, τα UPS και φυσικά, τον Επιτηρητή Τάσης.

Τι είναι όμως ο Επιτηρητής Τάσης;                        

Φανταστείτε τον επιτηρητή σαν  ένα φίλτρο στο μέγεθος μιας  κλασικής ασφάλειας, που  ελέγχει κάθε ανωμαλία που εντοπίζει στο δίκτυο.  Όταν η τάση που έρχεται στην εγκατάσταση μας είναι πάνω από το επιτρεπτό όριο (υπέρταση), τότε κόβει το ρεύμα ώστε να μην καούν οι συσκευές σας. Όταν πάλι η τάση είναι κάτω από το επιτρεπτό όριο (υπόταση),  πάλι θα κόψει το ρεύμα, ώστε να μην υποφέρουν από υπερθέρμανση τα ηλεκτρονικά τους κυκλώματα.

Πώς λειτουργεί ο Επιτηρητής Τάσης;

O Επιτηρητής μπαίνει στον ηλεκτρολογικό πίνακα και σε συνδυασμό με ένα Ρελέ Ισχύος, προστατεύει την εγκατάσταση μας 24 ώρες το 24ωρο. Επί της ουσίας, σαν ελεγκτής της τάσης εφόσον διαβάσει τιμή εκτός των επιτρεπτών ορίων (220-240V), δίνει εντολή στο ρελέ να κόψει την παροχή ρεύματος. Όταν διαβάσει εκ νέου ότι οι τιμές τάσης έχουν επανέλθει στα επιτρεπτά όρια επαναφέρει ομαλά την παροχή ρεύματος στην εγκατάσταση, στον χρόνο που του έχει ορίσει ο ηλεκτρολόγος. Μην ξεχνάτε πως μετά από κάθε Black Out, η τάση από το δίκτυο έρχεται ενδυναμωμένη και μπορεί να προκαλέσει βλάβες στις συσκευές σας. Το ίδιο συμβαίνει σε περιόδους κακοκαιρίας και σε βλάβες που παρουσιάζονται στο δίκτυο. Επομένως ο έλεγχος είναι σημαντικός.

Είστε καλυμμένοι  μόνο με τον Επιτηρητή για μια ολοκληρωμένη λύση προστασίας των ηλεκτρικών συσκευών;

Για μια ολοκληρωμένη λύση που θα σας προστατέψει από όλους τους πιθανούς κινδύνους,  ο Επιτηρητής Τάσης σε συνδυασμό με αλλά προϊόντα όπως το Αντικεραυνικό Ράγας που μπαίνει στον ηλεκτρολογικό  πίνακα, τα UPS και τα πολύπριζα Αντι-κεραυνικής προστασίας   θα θωρακίσουν την εγκατάσταση σας σε απολυτό βαθμό.

Όλοκληρωμένη πρόταση Προστασίας Ηλεκτρ. συσκευών: Επιτηρητής Τασης, Αντικεραυνικό συσκευών πρίζας, Επιτηρητής Τάσης, Ups
Εικ.3: Όλοκληρωμένη πρόταση Προστασίας Ηλεκτρ. συσκευών: Επιτηρητής Τασης, Αντικεραυνικό συσκευών πρίζας, Επιτηρητής Τάσης, Ups Line Interactive

Γενικές Οδηγίες

Τα υλικά που μπαίνουν στον ηλεκτρολογικό σας πίνακα, είναι διαρκώς υπό τάση. Επιλέγουμε πάντα λοιπόν, επώνυμα προϊόντα από παγκοσμίου φήμης κατασκευαστές . Δεν ξεχνάμε πως για την τοποθέτηση τους είναι απαραίτητη η συμβολή  του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη σας.

Επαγγελματίας Ηλεκτρολόγος για ασφάλεια και προστασία!
Εικ.4: Επαγγελματίας ηλεκτρολόγος κατά τη διάρκεια τς εργασίας του. Σας εξασφαλίζει ασφάλεια και προστασία, λόγω της εμπειρίας και της τεχνογνωσίας του.

Επιπλέον οι συνάδελφοι σε κάθε κατάστημα της ΚΑΥΚΑΣ, είναι στην διάθεσή σας ανά πασά στιγμή να σας βοηθήσουν να διαλέξετε  την καλύτερη λύση για την προστασία των ηλεκτρικών συσκευών σας.

Κότσαλης Γεώργιος
Switching devices & Circuit breakers and fuses/Junior Product Manager
Procurement & Presales Department
Kafkas

Μοιραστείτε το
, , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *