Αυτοματισμός Έξυπνων Κτιρίων και KNX

Τι είναι το KNX;

Το KNX είναι τεχνολογία που ελέγχει την αυτοματοποίηση των ενσωματωμένων λειτουργιών οποιουδήποτε οικιστικού, εμπορικού ή βιομηχανικού κτιρίου όπως HVAC, συστήματα φωτισμού, πολυμέσα, ασφάλεια, διαχείριση ενέργειας και άλλα.

KNX logo στη μέση και γύρω ασπρόμαυρα γραφικά με κτίρια και γραφεία που συνδέονται μεταξύ τους λόγω του αυτοματισμού και της τεχνολογίας.
Εικ.1: Η τεχνολογία KNX ελέγχει την αυτοματοποίηση αμέτρητων λειτουργιών!

Προκειμένου να μεταφερθούν δεδομένα ελέγχου σε όλα τα στοιχεία διαχείρισης κτιρίου (ή έξυπνες οικιακές συσκευές/λειτουργίες), απαιτείται ένα σύστημα που να αποφεύγει το πρόβλημα της ύπαρξης μεμονωμένων συσκευών που μιλούν «διαφορετικές γλώσσες». Οι συσκευές KNX μπορούν να διαχειριστούν φωτισμό, περσίδες και ρολά, HVAC, συστήματα ασφαλείας, διαχείριση ενέργειας, βίντεο ήχου, λευκά είδη, οθόνες, τηλεχειρισμό κ.λπ.

Το KNX είναι επίσης, το μοναδικό ανοικτό πρότυπο στον κόσμο για τον έλεγχο οικιών και κτιρίων και είναι συμβατό με τα EN 50090, EN 13321-1 και ISO/IEC 14543. Σε αντίθεση με τα ιδιόκτητα πρωτόκολλα (τα οποία υποστηρίζει μόνο ο κατασκευαστής), το KNX είναι ένα ανοιχτό παγκόσμιο πρότυπο με περισσότερους από 500 διαφορετικούς κατασκευαστές που παράγουν προϊόντα που όλα αλληλεπιδρούν και λειτουργούν μαζί άψογα.

Το KNX λειτουργεί διασφαλίζοντας ότι όλα τα εξαρτήματα, οι συσκευές, τα χαρακτηριστικά και οι λειτουργίες οποιουδήποτε κτιρίου (ή εξωτερικού χώρου) επικοινωνούν μέσω μιας κοινής γλώσσας άμεσα και εξ αποστάσεως. Η υποδομή KNX και τα έξυπνα κτιριακά συστήματα KNX μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν σε οποιοδήποτε κτίριο ή εξωτερικό χώρο — από ένα μικρό σπίτι μέχρι ένα μεγάλο εμπορικό κέντρο ή βιομηχανικό συγκρότημα.

Εσωτερικό γραφείου με χέρι που ελέγχει τις λειτουργίες αυτοματισμού σε οθόνη αφής.
Εικ.2: Η υποδομή KNX και τα έξυπνα κτιριακά συστήματα KNX μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε κάθε κτίριο και να προσφέρουν άνεση και λειτουργικότητα!

Πού μπορεί να εφαρμοστεί;

 • Κατοικίες (διαμερίσματα, οίκοι ευγηρίας κ.λπ.)
 • Γραφεία
 • Plazas
 • Σχολεία
 • Καζίνο
 • Νοσοκομεία
 • Εμπορικά κέντρα
 • Δημόσια κτίρια και υπαίθριοι χώροι (κυβερνητικά κτίρια, βιβλιοθήκες, κ.λπ.).
 • Βιομηχανικά εργοστάσια

Πώς βοηθάει το περιβάλλον;

Καταπράσινο δάσος με ψηλά δέντρα και στο κέντρο αχτίνες φωτός.
Περιβάλλον και ΚΑΥΚΑΣ
Εικ.3: Στην ΚΑΥΚΑΣ παρέχουμε λύσεις αυτοματισμού που σας προσφέρουν άμεση εξοικονόμηση ενεργειακής κατανάλωσης!

Περιβάλλον Κλιματική αλλαγή και Αυτοματισμός κτιρίων

Η αυτοματοποίηση καθιστά τα κτίρια πιο αποτελεσματικά. Υπό το πρίσμα της αλλαγής του κλίματος και των ολοένα και λιγότερων πόρων, η ενεργειακά αποδοτική λειτουργία των κτιρίων αποκτά μεγαλύτερη σημασία.  Βασικές απαιτήσεις για αυτό είναι ένα ενεργειακής απόδοσης αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, μονωμένο εξωτερικό κτίριο και σύγχρονη μηχανική εγκατάστασης με υψηλό επίπεδο απόδοσης.

Τελικά, η κατανάλωση ενέργειας για φωτισμό, θέρμανση και ψύξη εξαρτάται τόσο από τη χρήση του κτιρίου όσο και από τη συμπεριφορά του χρήστη.  Πρόκειται για αόριστους παράγοντες για τον προσδιορισμό του επιπέδου κατανάλωσης, που δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί με συμβατικές μεθόδους. Ένα  δυναμικό σύστημα διαχείρισης της κατανάλωσης ενέργειας μπορεί να προσαρμοστεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο στη ζήτηση κατά τη λειτουργία.  Η αυτοματοποίηση κτιρίων με το KNX προσφέρει τις καλύτερες προϋποθέσεις για αυτό. Εξασφαλίζει την οικονομική χρήση της ενέργειας και έτσι αυξάνει την ενεργειακή απόδοση του κτιρίου.

Ελέγξτε τα πάντα, από παντού!

Τεχνικός ρυθμίζει και ελέγχει αυτοποιημένα smart συστήματα κτιρίου μέσα σε γραφείο, χρησιμοποιώντας σύγχρονη τεχνολογία.
Εικ.4: Ο έλεγχος και ο συγχρονισμός όλων των λειτουργιών ενός σύγχρονου σπιτιού είναι πλέον γεγονός!

Με το KNX μπορείτε να συνδυάσετε όλα τα είδη λύσεων έξυπνου σπιτιού για να αυτοματοποιήσετε και να απλοποιήσετε την καθημερινότητά σας. Είμαστε το all-in-one σύστημά σας σε ένα σπίτι που αναπνέει μαζί σας.

 • Έλεγχος ρολών, περσίδων κουρτινών
 • Φωτισμός
 • Θέρμανση, εξαερισμός & κλιματισμός
 • Ασφάλεια
 • Έλεγχος εισόδου
 • Οπτικοποίηση

Ομάδα Κτιριακών Τεχνολογιών ΚΑΥΚΑΣ (Team KAFKAS Building Technologies)

>Εμπνεύoυμε και παρακινούμε περισσότερους πελάτες (και σχεδιαστές κτιρίων) να εγκαταστήσουν έξυπνα συστήματα αυτοματισμού  βοηθώντας τους να κατανοήσουν τις δυνατότητες της τεχνολογίας.

>Παρέχουμε λύσεις  Integration διαφορετικών συστημάτων αυτοματισμού διαχείρισης κτηρίων.

>Συμβουλεύουμε για την σωστή επιλογή των κατάλληλων προϊόντων για κάθε λύση αυτοματισμού.

>Παρέχουμε εκπαίδευση σε επαγγελματίες συνεργάτες ανεξάρτητα από το πόσο μεγάλο ή μικρό είναι το έργο.

>Αυξάνουμε την παραγωγικότητα των συνεργατών μας.

>Μεγιστοποιούμε την επένδυση των τελικών χρηστών (end users) με την επιλογή αξιόπιστων συστημάτων.

TIPS

 • Γενικά η σύσταση μας κυρίως προς τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα ήθελαν να προσθέσουν αξία στην ακίνητη περιουσία τους, είναι να επενδύσουν περισσότερο στο σπίτι τους ή στην επιχείρηση τους, σε συστήματα αυτοματισμού, όπως συνήθως γίνεται κατά την αγορά ενός αυτοκινήτου (το οποίο χρησιμοποιείται κατά μέσο όρο για 11,5 έτη – ενώ ένα σπίτι πρέπει να διαρκέσει για μια ζωή και ίσως και γενιές μετά)!
 • Οι βασικές εγκαταστάσεις μπορούν να ξεκινήσουν από 1.000 €, με πολύ μεγάλες δυνατότητες επέκτασης. Ωστόσο, με τη βασική εγκατάσταση, μπορείτε να απολαύσετε όλα τα πλεονεκτήματα ενός έξυπνου σπιτιού εντελώς προσαρμοσμένου για εσάς.

Αν θέλετε αναλυτικές πληροφορίες για το σπίτι ή την επιχείρησή σας, απευθυνθείτε στο Customer Care της ΚΑΥΚΑΣ, στο τηλέφωνο 2163003333 ή επισκεφτείτε κάποιο από τα καταστήματα του Δικτύου μας και οι άνθρωποί μας θα σας παραπέμψουν στους ειδικούς!

Αθανάσιος Παπαποστόλου

Supervisor of Building Technologies Engineer

Building Technologies Department, Kafkas

Μοιραστείτε το
, , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.