Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία!

Η ετήσια Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία στις 28 Απριλίου, προωθεί την πρόληψη των επαγγελματικών ατυχημάτων και ασθενειών παγκοσμίως. Είναι μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης που αποσκοπεί να εστιάσει τη διεθνή προσοχή στο μέγεθος του προβλήματος και στο πώς η προώθηση και η δημιουργία κουλτούρας, ασφάλειας και υγείας, μπορεί να συμβάλει στη μείωση του αριθμού των θανάτων και των τραυματισμών που σχετίζονται με την εργασία.

Τι θεωρείται όμως, εργατικό ατύχημα;

Εργατικό ατύχημα είναι οτιδήποτε συμβαίνει στον χώρο εργασίας κατά την εκτέλεση εργασίας ή μη και μπορεί να προκαλέσει αδυναμία εκτέλεσης αυτής, για μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, μόνιμα ή ακόμα να οδηγήσει στον θάνατο του εργαζομένου-ης. Στην εργασία μας ασχέτως τον χώρο εργασίας μας, το εργατικό ατύχημα μπορεί να προκύψει από οποιοδήποτε παράγοντα.

Δύο εργάτες κατασκευών συνεργάζονται σε εργοτάξιο φορώντας εξοπλισμό και ρούχα ασφαλείας κατά την εργασία τους.
Εικ.1: Η χρήση εξοπλισμού ασφαλείας είναι απαραίτητη στις κατασκευές για την αποφυγή εργατικών ατυχημάτων.

Συμβουλές για αποφυγή εργατικών ατυχημάτων στις θέσεις γραφείων, με τα συχνότερα προβλήματα που παρουσιάζονται:

  • Προσοχή στη θέση των χεριών στην χρήση του πληκτρολόγιου και του ποντικιού, «Σύνδρομο Καρπιαίου Σωλήνα». Οι αγκώνες να είναι χαλαροί και να σχηματίζουν γωνία 90ο, οι καρποί είναι σε ευθεία και στα δάχτυλα χαλαρά. Εμφανίζεται στο 10% του πληθυσμού και πιο συχνά προσβάλλει τις γυναίκες.
  • Η θέση του κεφαλιού μας σύμφωνα με την οθόνη του υπολογιστή μας, «Αυχενικό Σύνδρομο», η σωστή θέση του κεφαλιού μας θα επηρεάσει ακόμα και την όραση μας. Το επάνω μέρος της οθόνη στο ύψος των ματιών ή λίγο πιο κάτω.
  • Η σωστή θέση που καθόμαστε στην καρέκλα του γραφείου μας «Σύνδρομο Οπίσθιων Αρθρώσεων της Σπονδυλικής Στήλης». Καθόμαστε με τον κορμό μας, καλά μέσα στην καρέκλα του γραφείου μας και δεν καμπουριάζουμε. Η πλάτη του καθίσματος υποστηρίζει την καμπύλη της μέσης.
Εικ.2: Στην εταιρεία ΚΑΥΚΑΣ θα βρείτε: μποτάκια ασφαλείας, προστατευτικά αυτιών, Ιμάντας πρόσδεσης/ανύψωσης, Γυαλιά Προστασίας, Κράνος προστασίας, Επιγονατίδες Προστασίας.

Συμβουλές για αποφυγή εργατικών ατυχημάτων κατά την ορθοστασία, με  τα συχνότερα προβλήματα που παρουσιάζονται:

  • Φοράμε ανατομικά παπούτσια, η σωστή επιλογή παπουτσιών βοηθά στη καλύτερη κυκλοφορία του αίματος στα πόδια, καθώς στην αποφυγή προβλημάτων στα πέλματα μας.
  • Επιλέγουμε σημεία που μπορούμε να ακουμπήσουμε και να στηριχθούμε για λίγο, με αντίστοιχη προσοχή στον «Σύνδρομο Οπίσθιων Αρθρώσεων της Σπονδυλικής Στήλης». Πρέπει να προσέξουμε να έχουμε ορθή στάση του σώματος και να χαμηλώνουμε το κέντρο βάρους του σώματος μας, για να ξεκουράζονται οι μηροί και τα γόνατα μας.


Συμβουλές για αποφυγή εργατικών ατυχημάτων σε αποθήκες, με  τα συχνότερα προβλήματα που παρουσιάζονται:

Στις κατασκευές υπάρχει κράνος προστασίας, γάντια και παπούτσια προστασίας με φόντο το εργοτάξιο.
Εικ.3: Τα κράνη προστασίας,τα γάντια και τα παπούτσια, είναι σημαντικό μέρος του εξοπλισμού ασφαλείας και των ρούχων εργασίας.


Το 2003, η  Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) άρχισε να τιμά την Παγκόσμια Ημέρα προκειμένου να τονίσει την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων και ασθενειών, τιμώντας τους νεκρούς και τραυματίες εργάτες που διοργανώνεται παγκοσμίως.

Πηγή: International Labour Organization

Σκοπός και στόχος της κάθε εταιρείας βάση νόμου και σημαντικότητας για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (Υ.Α.Ε) είναι να αποφευχθεί ατύχημα στο εργατικό δυναμικό της επιχείρησης του, για αυτό κάθε εταιρεία βάση νόμου πρέπει να τηρεί μέτρα ατομικής προστασίας   (Μ.Α.Π.)

Στην Ελλάδα για την υποστήριξη της Υ.Α.Ε. έχει δημιουργηθεί το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ασφάλειας Εργαζομένων  EΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. Είναι ο φορέας των κοινωνικών εταίρων ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία. Με δράσεις και πρωτοβουλίες στην έρευνα, την πληροφόρηση, τη συμβουλευτική υποστήριξη και την εκπαίδευση, στηρίζει εργαζόμενους και επιχειρήσεις στις προσπάθειές τους για τη δημιουργία ενός ασφαλούς και υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος. Αποτελεί τον κύριο φορέα συγκέντρωσης και διάχυσης γνώσης για την Υγεία και Ασφάλεια της Εργασίας (ΥΑΕ) στην Ελλάδα.

Στην Ιστορία των εργατικών ατυχημάτων υπάρχουν πολλά παραδείγματα που μπορούν να μας επαγρυπνήσουν για την σημαντικότητα που πρέπει να δείξουμε για την (Υ.Α.Ε).

Παραδείγματα μεγαλύτερων εργατικών ατυχημάτων:

26 Απριλίου του 1986 Πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ

24 Απριλίου 2013 Κατάρρευση κτιρίου στη Σαβάρ

Η ΚΑΥΚΑΣ με προτεραιότητα την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία, προσφέρει σε όλους τους επαγγελματίες δώρο κατηγορίας Μ.Α.Π την συγκεκριμένη μέρα. Απευθυνθείτε στο δίκτυο καταστημάτων της ΚΑΥΚΑΣ μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων.

Γεώργιος Μιχαηλίδης
eBusiness Associate, Marketing Department, Kafkas
Πιστοποιημένος Τεχνικός Ασφαλείας EΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε

Μοιραστείτε το
, , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *