7+1 Τρόποι για την προστασία του Περιβάλλοντος!

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου αποτελεί την κύρια εκδήλωση του ΟΗΕ από το 1972 για την ενημέρωση του παγκόσμιου κοινού σχετικά με περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα. Σύμφωνα με την πρωτοβουλία του ΟΗΕ, το διάστημα 2021-2030 θα λειτουργήσει ως «Δεκαετία για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων» με πολλές δράσεις ανά τον κόσμο. Παρακάτω, θα σας απαριθμήσουμε τρόπους προστασίας του Περιβάλλοντος σε ατομικό και συλλογικό επίπεδο, ώστε όλοι να βάλετε το λιθαράκι σας στη διατήρηση ενός υγιούς και προστατευμένου περιβάλλοντος!

Υιοθετήστε και εσείς τις παρακάτω συμβουλές για την Προστασία του περιβάλλοντος αλλάζοντας μικρές, απλές καθημερινές σας συνήθειες και μειώστε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα!

1ον) Κάντε Ανακύκλωση υλικών, συσκευών, λαμπών, μπαταριών και καπακιών συσκευασιών! Ξεκινήστε από σήμερα, τοποθετώντας έναν αυτοσχέδιο κάδο στο σπίτι σας και πετάχτε εκεί κάθε συσκευασία από χαρτί, χαρτόνι, πλαστικό, αλουμίνιο, εφόσον είναι καθαρή. Με τον ίδιο τρόπο, φτιάξτε ένα κουτάκι σε κάποιο σημείο του σπιτιού σας, ώστε να τοποθετείτε τις μπαταρίες σας κάθε φορά που τις αντικαθιστάτε με καινούργιες και έχετε μια σακούλα αποθήκευσης καπακιών. Μόλις γεμίσουν τα μεταφέρετε σε κάποιο κατάστημα ηλεκτρικών ειδών και στο Supermarket, στα αντίστοιχα σημεία Ανακύκλωσης. Επίσης, όταν χαλάσει μια ηλεκτρική/ ηλεκτρονική συσκευή σας, κρατήστε τη στην άκρη ώστε να την μεταφέρετε μόλις βγείτε έξω στο σημείο συλλογής Ανακύκλωσης συσκευών του Δήμου σας.

2ον) Προμηθευτείτε προϊόντα Εξοικονόμησης ενέργειας για τον οικιακό ή τον επαγγελματικό σας χώρο, τεχνολογίας LED, όπως λάμπες, φωτιστικά, προβολείς και ταινίες LED! Θα αναδείξουν αισθητικά τον χώρο σας και την ίδια στιγμή θα σας προσφέρουν σημαντικά χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση, η οποία θα αποτιμάται σε χαμηλότερο μηνιαίο κόστος στους λογαριασμούς σας.

3ον) Κλείστε τα φώτα και την τηλεόραση! Όταν φεύγετε από το σπίτι μην αφήνετε ανοιχτά τα φώτα και τους διακόπτες των πολύπριζων. Ακόμη, μην αφήνετε ανοιχτή την τηλεόραση στα δωμάτια να παίζει χωρίς λόγο, εάν δεν είστε εκεί. Μπορείτε να προμηθευτείτε προϊόντα Smart Home, που σας δίνουν τη δυνατότητα από το κινητό σας τηλέφωνο να ελέγχετε τις συσκευές σας, να ανοιγοκλείνετε τα φώτα σας, τη θέρμανση ή την ψύξη και να ανεβοκατεβάζετε τα ρολά σας!

Λιβάδι με αγριολουλούδα και χαμομηλι που πετάνε χρωματιστές πεταλούδες
Εικ.1: Η άγρια χλωρίδα και πανίδα αποτελούν φυσική κληρονομιά μεγάλης αξίας, η οποία πρέπει να διατηρηθεί και να παραδοθεί στις μελλοντικές γενεές.

4ον) Αλλάξτε καθημερινές συνήθειες στο σπίτι ή στη δουλειά σας και γίνετε πρωτοπόροι, προτείνοντας στα μέλη της οικογένειά σας και στους συναδέρφους σας να κάνουν το ίδιο. Κάντε λιγότερη ώρα ντους και μην αφήνετε το νερό να σπαταλάται άσκοπα ή κλείστε το θερμοσίφωνα μόλις το νερό ζεσταθεί επαρκώς. Επίσης, μοιραστείτε το αυτοκίνητο με  κάποιον άλλο, πχ. με τον συνάδερφό σας και εξοικονομήστε καύσιμα περιορίζοντας τις βλαβερές εκπομπές αερίων. Μπορείτε ακόμα, να χρησιμοποιείτε πλαστικά ή γυάλινα δοχεία αποθήκευσης τροφίμων και αποφύγετε το αλουμινόχαρτο ή το πλαστικό περιτύλιγμα.

Κοριτσάκια με λευκές μπλούζες και τζιν φυτεύουν δέντρα και φυτά στη σχολική δενδροφύτευση
Εικ.2: Δενδροφύτευση: Μια διασκεδαστική εργασία που είναι σωτήρια για το Περιβάλλον και για όλους μας!

5ον) Φυτέψτε δέντρα ή φυτά! Ενημερωθείτε από τους κατάλληλους φορείς και από τον Δήμο σας, ώστε να συμμετέχετε σε δράσεις Δενδροφύτευσης και Αναδάσωσης σε ενδεδειγμένα μέρη μετά από την απαραίτητη μελέτη δασολόγου. Προτείνετε στα παιδιά σας να πάρουν μέρος στις δράσεις αυτές, όχι μόνο γιατί μπορεί να αποβεί διασκεδαστικό, αλλά κυρίως, για να εκπαιδευτεί η νέα γενιά στη διατήρηση και προστασία της φυσικής χλωρίδας και πανίδας.

6ον) Εάν χτίζετε το σπίτι σας, το ανακαινίζετε ή ανήκετε σε μια κατασκευαστική εταιρεία, προτιμήστε να απευθυνθείτε στους ειδικούς και εγκαταστήστε συστήματα Αυτοματισμού κτιρίου, που θα μετατρέψει το οίκημά σας σε «έξυπνο»! Αυτό σημαίνει ότι θα έχετε μια αυτοματοποιημένη διαδικασία κεντρικού ελέγχου των συστημάτων θέρμανσης, εξαερισμού, κλιματισμού και φωτισμού. Τα οφέλη που θα αποκομίσετε είναι η βελτίωση της άνεσης των ενοίκων (αν μιλάμε για οικιακή χρήση) ή των εργαζομένων (αν μιλάμε για επαγγελματική χρήση), η αποτελεσματική λειτουργία των κτιριακών συστημάτων, η μείωση στην ενεργειακή κατανάλωση και στις λειτουργικές δαπάνες. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ και ενημερωθείτε αναλυτικά για τους αυτοματισμούς «έξυπνων» κτιρίων και το KNX!

7ον) Κινηθείτε ηλεκτρικά! Τον τελευταίο καιρό η Hλεκτροκίνηση κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στη χώρα μας. Κι αυτό γιατί αποτελεί τον ασφαλέστερο και πλέον άνετο τρόπο φόρτισης διασφαλίζοντας ότι η μπαταρία του οχήματός σας θα είναι 100% έτοιμη για χρήση ανά πάσα στιγμή. Επιπλέον, σας επιτρέπει να επωφεληθείτε από τις ιδιαίτερα χαμηλές, σταθερές τιμές ηλεκτρικού ρεύματος που μπορεί περιλαμβάνονται στη σύμβαση με τον πάροχο σας. Ενημερωθείτε για την αντικατάσταση του οχήματός σας με ηλεκτρικό, για τις κρατικές επιδοτήσεις και τις δυνατότητες που σας προσφέρουν. Στην ΚΑΥΚΑΣ θα βρείτε ηλεκτρικούς φορτιστές, βύσματα -καλώδια, κάρτες RFID, βάσεις και διάφορα εξαρτήματα ηλεκτροκίνησης. Μια ακόμα προσφορά της ΚΑΥΚΑΣ: Βρείτε τους Σταθμούς ηλεκτρικής φόρτισης που είναι κοντά σας και φορτίστε δωρεάν το όχημά σας στα καταστήματα του Δικτύου μας!

Εικονίδια Think green που απεικονίζουν τα σήματα της Ανακύλωσης, τη εξοικονόμησης ενέργειας, solar power, save energy, save water!
Εικ.3: Σκέψου πράσινα!

8ον) Γίνετε αυτοπαραγωγός Ηλεκτρικής Ενέργειας! Εγκαταστήστε Φ/Β σύστημα Net Metering, παράξτε την ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεστε, απεξαρτηθείτε από τα ορυκτά καύσιμα και μειώστε το περιβαλλοντικό σας αποτύπωμα! Τα Φ/Β συστήματα Net Metering μπορούν να εγκατασταθούν σχεδόν παντού! Αξιοποιούν την ανεξάντλητη ηλιακή ενέργεια, την οποία μετατρέπουν σε ηλεκτρική και παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξοικονόμηση ενέργειας. Σε συνδυασμό δε και με το σύστημα αποθήκευσης και διαχείρισης ενέργειας, μπορεί κανείς να αξιοποιήσει την ηλιακή ενέργεια και το βράδυ! Στην ΚΑΥΚΑΣ προσφέρουμε ολοκληρωμένες λύσεις εξοπλισμού για Φ/Β συστήματα Net Metering ανεξαρτήτως μεγέθους!

Συνδυάζοντας όλες τις παραπάνω προτάσεις, κανείς μπορεί με περηφάνεια να πει ότι προστατεύοντας το περιβάλλον, θα παραδώσει ένα καλύτερο αύριο στις επόμενες γενιές!

Η κατάλληλη ώρα για αλλαγή είναι τώρα!

Για αναλυτικές πληροφορίες και συμβουλές σχετικά με τις υπηρεσίες των Αυτοματισμών κτιρίου, των Φωτοβολταϊκών και των Ηλεκτρικών φορτιστών, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Customer Care της ΚΑΥΚΑΣ (2163003333) ή στο Δίκτυο των καταστημάτων μας.

Κοραλία Τρικαλιώτη

e-Business Associate,

Marketing Department, Kafkas

Μοιραστείτε το
, , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published.