Η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 17 Μαΐου. Αυτή η ημέρα τιμά την ίδρυση της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) στις 17 Μαΐου 1865, η οποία είναι η παλαιότερη εξειδικευμένη υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών. Όλα ξεκίνησαν στις 24 Μαΐου του 1844, όταν ο Σάμιουελ Μορς έστειλε το πρώτο του μήνυμα μέσω τηλεγραφικής γραμμής από την Ουάσιγκτον στη Βαλτιμόρη, εγκαινιάζοντας την τηλεπικοινωνιακή πραγματικότητα. Σήμερα, η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ανάπτυξης δικτύων και υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών σε όλο τον κόσμο.
Το 1926 ιδρύθηκε στην Ελλάδα η Εθνική Ραδιοφωνία, ενώ το 1951 δημιουργήθηκε ο Οργανισμός Ελληνικών Τηλεπικοινωνιών (ΟΤΕ) για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του τηλεφωνικού δικτύου στη χώρα. Το 1966 ξεκίνησε ο πρώτος αναμεταδότης τηλεόρασης στη χώρα, ενώ το 1979 άρχισαν να λειτουργούν οι πρώτες αυτόματες τηλεφωνικές κεντρικές.
Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών και Κοινωνίας της Πληροφορίας
Σήμερα στην Ελλάδα, οι υπηρεσίες Information and Communication Technologies, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη στήριξη της οικονομίας και της κοινωνίας της χώρας. Η ελληνική κυβέρνηση έχει επενδύσει δυναμικά σε ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες για να συμβάλει στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας της χώρας. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας και το ευνοϊκό επενδυτικό περιβάλλον με τις διευκολύνσεις που πλέον προβλέπονται μέσα απ’ το καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων αλλά και οι παράλληλες εξελίξεις που υπάρχουν για την ανάπτυξη υποθαλάσσιων broadband καλωδίων που θα αποτελέσουν και τις εθνικές οδούς διασύνδεσης με το παγκόσμιο δίκτυο, λειτουργούν ως καταλύτες της δυναμική που αναπτύσσεται στη χώρα μας.
Αποτελούμε τον απόλυτο επενδυτικό προορισμό για ανάπτυξη data centers και η Αθήνα είναι η 3η ανερχόμενη πρωτεύουσα παγκοσμίως για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς. Εκτός από την αύξηση των τεχνολογικών εφαρμογών, τεχνίτης νοημοσύνης, cloud computing και big data, ρόλο παίζει και η γεωστρατηγική τοποθεσία της χώρας η οποία μπορεί να αποτελέσει κόμβο μεταφοράς δεδομένων από την Ασία, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή, διεκδικώντας το ρόλο της Ανατολικής Πύλης εισόδου και εξόδου των Data στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Οι μέχρι τώρα επενδύσεις που έχουν ανακοινωθεί και κάποιες είναι ήδη σε φάση υλοποίησης ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ όπως όπως αυτές της Microsoft, της AWS και της Digital Realty. Αναμένονται άλλες τρεις εταιρείες να εισέλθουν στην ελληνική αγορά εκ των οποίων η μια είναι η Equinix, η Νο1 παγκοσμίως εταιρεία σε Data Centers. Σημαντική ώθηση στην ανάγκη υποδομών και κέντρων δεδομένων θα δώσει η συμφωνία Ελλάδας, Κύπρου και Σαουδικής Αραβίας για την διασύνδεση Ευρώπης και Ασίας.
Η ψηφιακή εποχή είναι η εποχή της διασύνδεσης.
Την εποχή της ψηφιοποίησης, του ΙοΤ και του edge computing, αναπόσπαστο μέρος του ρόλου μας, αποτελεί η ενημέρωση των άμεσων και έμμεσων συνεργατών μας για τα νέα πρότυπα, τις τάσεις και τις απαιτήσεις των δικτυακών υποδομών. Η αποστολή αυτή επιτυγχάνεται με την επένδυση μας στο Τμήμα ICT, Δομημένης Καλωδίωσης & Τηλεπικοινωνιών, το οποίο υποστηρίζει τον σχεδιασμό και την υλοποίηση ενοποιημένων λύσεων φυσικών υποδομών για κτιριακές εγκαταστάσεις και κέντρα δεδομένων, με κύριο σκοπό το ασφαλές περιβάλλον φιλοξενίας των υφισταμένων και μελλοντικών τεχνολογιών που εφαρμόζονται στην επιχειρηματική δραστηριότητα των τελικών χρηστών. Το τμήμα συνεργάζεται με τους κορυφαίους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού υλικού, προτείνοντας τις αντίστοιχες λύσεις στις εκάστοτε ανάγκες των τελικών χρηστών.
Το edge computing είναι η κυρίαρχη τάση στη σύγχρονη λογική αποθήκευσης και διαχείρισης δεδομένων.
Μία από τις σημαντικότερες στρατηγικές συνεργασίες είναι με τον κατασκευαστικό οίκο Panduit, με συνεχείς βραβεύσεις από 2016 ως και σήμερα καλύτερου συνεργάτη και διανομέα Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η Panduit, παγκόσμιος ηγέτης στις λύσεις end to end υποδομής δικτύου, προσφέρει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και λύσεων χαλκού, οπτικών ινών, ικριωμάτων, PDUs, UPS, DCIM, συστημάτων οδεύσεων και γειώσεων, που βοηθούν τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς να δημιουργήσουν αξιόπιστα και ασφαλή δίκτυα τηλεπικοινωνιών. Επιτρέπουν στους οργανισμούς να μεγιστοποιήσουν την απόδοση των δικτύων τους, να μειώσουν down time και να βελτιώσουν τη συνολικό τους ενεργειακό αποτύπωμα.
Η Panduit είναι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές υποδομής δικτύου.
Μερικές εταιρείες, κολοσσοί της πληροφορικής και όχι μόνο όπως η Microsoft, η Apple, η Cisco, η Facebook, η Google είναι εταιρείες που έχουν εμπιστευτεί το συγκεκριμένο οίκο κατασκευής τηλεπικοινωνιακού και δικτυακού εξοπλισμού.
Στην προϊοντική γκάμα της ΚΑΥΚΑΣ θα βρείτε μεγάλη ποικιλία από Καλώδια χαλκού και Καλώδια οπτικών ινών, Patch panels, racks, διαχείριση καλωδίων, ετικετογράφους, εργαλεία- κιτ τερματισμών κ.α., που θα καλύψουν κάθε ανάγκη σας και θα φέρουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στις φυσικές υποδομές, τις κτιριακές σας εγκαταστάσεις και στα κέντρα δεδομένων (data centers). Κύριος σκοπός μας είναι να εξασφαλίσουμε ένα ασφαλές περιβάλλον φιλοξενίας των υφιστάμενων και μελλοντικών τεχνολογιών, που εφαρμόζονται στην επιχειρηματική δραστηριότητα των τελικών χρηστών. Δείτε εδώ αναλυτικά τα προϊόντα δομημένης καλωδίωσης της Panduit.
Συγγραφική ομάδα ΚΑΥΚΑΣ