Οι Ενεργειακές ετικέτες έγιναν απλές!

Η ανάγκη για σήμανση της ενεργειακής κατανάλωσης των συσκευών ανέκαθεν υπήρχε, γι΄ αυτό εδώ και αρκετά χρόνια τώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει  θεσπίσει τις ενεργειακές ετικέτες, οι οποίες υπάρχουν προσκολλημένες στις περισσότερες κατηγορίες ηλεκτρικών ειδών, λαμπτήρων καθώς και λοιπών φωτιστικών σωμάτων.  

Με γνώμονα την παροχή πληροφορίας και απώτερο σκοπό την επιλογή συσκευών χαμηλότερης κατανάλωσης, δηλαδή λιγότερο κοστοβόρων, οι ετικέτες εμφανίζουν κατά κύριο λόγο την ενεργειακή κατανάλωση της συσκευής αλλά κατά περίπτωση, ακόμα περισσότερες πληροφορίες όπως την κατανάλωση νερού ανά πλύση (σε πλυντήρια) ή το επίπεδο του θορύβου (σε ψυγεία, πλυντήρια και άλλες συσκευές).

Ηλεκτρικές οικιακές συσκευές με κλίμακα ενεργειακής κατανάλωσης.
Κάθε ηλεκτρική συσκευή έχει κατανάλωση που δηλώνεται από τον αντίστοιχο δείκτη της ενεργειακής ετικέτας.

Από 1η Μαρτίου 2021, οι Ενεργειακές ετικέτες σταδιακά έγιναν απλές! Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αλλάξει την απεικόνιση των πληροφοριών στις Ενεργειακές ετικέτες, με σκοπό την καλύτερη εξυπηρέτηση των αναγκών των καταναλωτών.

Οι πολλές κλάσεις «+» και η αρκετά ευρεία κλίμακα, από Α+++ έως και D, κρίθηκε πως δεν ήταν πλέον χρηστική, καθώς μπέρδευε τους καταναλωτές με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει την επιλογή της πλέον αποδοτικής συσκευής. Λέγοντας «αποδοτική» εννοούμε την σχέση ενεργειακής κατανάλωσης και απόδοσης. Επιπλέον, υπήρξε η σκέψη πως οι κατασκευαστές εξ΄ αρχής πλέον, θα κατέβαλλαν μεγαλύτερη προσπάθεια για τον σχεδιασμό και την παραγωγή περισσότερο αποδοτικών συσκευών και πιο φιλικών προς το περιβάλλον, θέλοντας να γίνουν πιο ανταγωνιστικοί.

 Λαμπτήρας αλογόνου, λαμπτήρας LED και λαμπτήρες A-Class.
Σύγκριση χρόνου διάρκειας ζωής και ενεργειακής κατανάλωσης μιας λάμπας αλογόνου, ενός λαμπτήρα LED & μιας νέας λάμπας LED ενεργειακής κλάσης Α.

Οι συσκευές που εμπίπτουν στην Α κατηγορία (πράσινες) καταναλώνουν τη λιγότερη ενέργεια – είναι δηλαδή οι πλέον αποδοτικές σε αντίθεση με αυτές της κατηγορίας G (κόκκινες), καταναλώνουν τη μεγαλύτερη ενέργεια και αποδίδουν λιγότερο.

Πιο συγκεκριμένα, όσο αφορά στους λαμπτήρες αλλά και όλα τα φωτιστικά σώματα με ενσωματωμένη πηγή φωτισμού, από την 1η Σεπτεμβρίου 2021, αυτά κατατάσσονται σε μία νέα κλίμακα από το Α έως το G, ανάλογα με την ποσότητα ενέργειας που καταναλώνουν σε σχέση με την ποσότητα φωτός που αποδίδουν.

Η ενεργειακή αυτή ετικέτα για τους λαμπτήρες και όλα τα προϊόντα φωτισμού αναθεωρήθηκε με σκοπό να επιταχύνει την επίτευξη του στόχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα σε βάθος χρόνου.

Χωρίς να αλλάζει η κατανάλωση της ενέργειας, αλλά ούτε και η ποσότητα του φωτός που αποδίδουν, η νέα κλίμακα είναι αρκετά πιο αυστηρή σε σχέση με την παλιά, με αποτέλεσμα πάρα πολύ λίγα προϊόντα φωτισμού να έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στις δύο πρώτες βαθμίδες Α και Β.

Ηλεκτρική σκούπα και ετικέτα ενεργειακής κατανάλωσης με κλίμακα από A ως G.
Κατά την αγορά οικιακής συσκευής είναι χρήσιμο να συμβουλευτείτε την ενεργειακή της ετικέτα.

Τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέδωσαν καρπούς! Πλέον οι μεγάλοι κατασκευαστικοί οίκοι ανακοίνωσαν και σύντομα θα υπάρχουν στα ράφια των καταστημάτων, λαμπτήρες LED υπέρ-αποδοτικοί και ενεργειακής κλάσης Α! Για παράδειγμα μέχρι πρότινος, ένας λαμπτήρας LED για να αποδώσει περίπου 1055lm έπρεπε να καταναλώνει ισχύ μεσοσταθμικά 11 Watts. Με τους νέους λαμπτήρες και την μισή κατανάλωσή, δηλαδή 5W, η απόδοση θα είναι και ακόμα περισσότερη, στα 1100lm περίπου! Με απλά λόγια, αυτό συνεπάγεται πως πλέον υπάρχει η δυνατότητα για ένα νοικοκυριό (και σύντομα για επιχειρήσεις, χώρους εργασίας κλπ.), να μειώσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση στο μισό!   

Για περισσότερες πληροφορίες μείνετε συντονισμένοι στο www.kafkas.gr και στο Δίκτυο των καταστημάτων της KAYKΑΣ

Πέτρος Κουράκλης,
Senior Product Manager
Procurement & Presales Department, Kafkas

Μοιραστείτε το
, , , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *