Οι Τάσεις του Φωτισμού για το 2023!

Η έκθεση στο φως, καθορίζει την ποιότητα της καθημερινής μας ζωής, τόσο στον χώρο της κατοικίας μας, όσο και στον χώρο εργασίας ή διασκέδασής μας. Για τον λόγο αυτό, η επιλογή των φωτιστικών σωμάτων, είναι βαρύνουσας σημασίας.

Οι επιλογές αυτές, επηρεασμένες από τάσεις και ιδέες, απαιτούν συνδυαστικές λύσεις, με σκοπό να διατηρηθεί η ποιότητα που όλοι αναζητούμε.

Φωτισμός κατοικίας, αρχιτεκτονική μελέτη φωτισμού
Φωτισμός κατοικίας στην Αθήνα, Αρχιτεκτονική μελέτη & Interior design: Two Architects Design: Κυβέλη Ανατσ., Άννα Γιαννακοπούλου Φωτογραφία: Λουΐζα Νικολαΐδου

Η Β. ΚΑΥΚΑΣ Α.Ε., με γνώμονα τα παραπάνω, δημιούργησε μία ξεχωριστή εμπειρία, που ο καθένας μπορεί να ζήσει, ξεφυλλίζοντας το νέο της κατάλογο φωτισμού “Experience Light_2023”.

Φωτισμός κατοικίας, αρχιτεκτονική μελέτη φωτισμού
Φωτισμός κατοικίας στην Αθήνα, Αρχιτεκτονική μελέτη & Interior design: Two Architects Design: Κυβέλη Ανατσ., Άννα Γιαννακοπούλου Φωτογραφία: Λουΐζα Νικολαΐδου

Στον κατάλογο, θα βρειτε φωτιστικά σώματα, όπως επίσης και εφαρμογές μέσα από υλοποιημένα έργα, ανά κατηγορία και είδος φωτισμού.

Δίνοντας ένα πιο αναλυτικό στίγμα, σχετικά με τη γενικότερη τάση του Φωτισμού, θα μπορούσαμε να καλωσορίσουμε εικόνες, υλικά και υφές από τη δεκαετία του ’70. Έντονες καμπύλες, μεγάλων διαστάσεων φωτιστικά σώματα αλλά και φυσικά υλικά, χαρακτηρίζουν τις επικρατέστερες ιδέες στον διακοσμητικό φωτισμό. Αν και περιορισμένος τα τελευταία χρόνια, ο διακοσμητικός φωτισμός εμφανίζεται είτε σε οικιακούς είτε σε επαγγελματικούς και εστίασης χώρους, δίνοντας μια πιο ζεστή οπτική σε μία μινιμαλιστική εικόνα που επικρατεί παντού.

Φωτιστικό από φυσικά υλικά από πάνδανο
Φωτιστικό από φυσικό υλικό πανδάνου (pandan), Pure Yellow

Φωτιστικά σώματα από ρατάν, ξύλο και διάφορα άλλα φυσικά υλικά, δίνουν αισθητικό χαρακτήρα στον χώρο αλλά και μία πιο οικολογική προσέγγιση.

Εσωτερικό χώρου με Boho διακόσμηση σε φυσικά sustainable υλικά.
Φωτιστικό από φυσικό υλικό Baboo-rattan, Pure Yellow

Ένα από τα trend των τελευταίων ετών, όπου φαίνεται να μονιμοποιείται, είναι οι πολυλειτουργικοί χώροι. Στην τάση αυτή έρχεται και διαμορφώνεται κυρίως ο αρχιτεκτονικός φωτισμός, μελετώντας τα γενικά ή τοπικά απαιτούμενα επίπεδα φωτισμού ανάλογα με τη χρήση του χώρου. Τα φωτιστικά σώματα παίρνουν απλές μορφές, με μη εμφανή πλαίσια στήριξης (trimless) και φωτιστικές πηγές (dark lights). Χωνευτά ή εξωτερικής τοποθέτησης, διαμορφώνουν πιο γραμμικές γεωμετρίες. Ο φωτισμός πλέον δεν περιορίζεται στη χρήση του χώρου ανά υλικό, αλλά στο αισθητικό και φωτιστικό αποτέλεσμα που θέλουμε να πετύχουμε.

Γραφεία εταιρείας με αρχιτεκτονικό φωτισμό , κρεμαστά LED & LED οροφής
Αρχιτεκτονικός Φωτισμός, ALD- Κεντρικά γραφεία

Η τάση αυτή θέτει νέους στόχους στην καθημερινή ποιότητα ζωής που επιδιώκουμε. Βελτιώνει τα επίπεδα φωτισμού που χρειαζόμαστε και προσφέρει το αισθητικό αποτέλεσμα που επιθυμούμε. Αναδεικνύει όπου απαιτείται, τις έντονες και πλούσιες υφές αλλά και τα έντονα χρώματα, που η διακοσμητική τάση που διανύουμε επιβάλει.

Αρχιτεκτονικός φωτισμός amanda resort phodes
Amanda Colossos Resort, Ρόδος

Στην πολυλειτουργία των χώρων βασίζεται μια πληθώρα εφαρμογών φωτισμού, προσφέροντας στον χώρο τα ανάλογα είτε άμεσα {spot lights, linear, magnetic systems, είτε έμμεσα (ταινίες LED)}.

Η τοποθέτηση ενός φωτιστικού σώματος ωστόσο, θα πρέπει να συνοδεύεται με τον τρόπο διαχείρισής του. Σκοπός είναι είτε η οπτική άνεση που μπορεί να προσφερθεί στον χρήστη ανάλογα τη λειτουργία είτε την εξοικονόμηση ενέργειας, όπου είναι ιδιαίτερα σημαντική στη ζωή όλων μας.

Μια εξίσου σημαντική αναφορά που πρέπει να γίνει, είναι ο εξωτερικός φωτισμός, ο οποίος διαχωρίζεται ανάλογα την εφαρμογή του. Ο εξωτερικός φωτισμός μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάδειξη ή για λειτουργικούς λόγους.

Εξωτερικός χώρος Horison beach resort Κως Φωτισμός
Horison Beach Resort, Κως, Ελλάδα, Αρχιτεκτονική μελέτη φωτισμού: Δημήτρης Παύλου

Των τελευταίο καιρό γίνεται ιδιαίτερη χρήση φωτιστικών σωμάτων από φυσικά υλικά με σκοπό την ενσωμάτωση στο φυσικό περιβάλλον αλλά και κατασκευασμένα από πλαστικό λόγω μεγάλης προσφερόμενης αντοχής. Βαρύνουσας σημασίας είναι και εδώ η διαχείριση με σκοπό τη σωστή χρήση, τον περιορισμό κατανάλωσης άσκοπης ενέργειας αλλά και περιβαλλοντικών συνθηκών (φωτορύπανση).

Στον Κατάλογο φωτισμού της Β. ΚΑΥΚΑΣ Α.Ε. μπορεί κανείς να βρει όλες τις πληροφορίες για προϊόντα και εφαρμογές που απαιτούνται σε όλα τα σύγχρονα έργα.

Θα χαρούμε ιδιαίτερα να σας εξυπηρετήσουμε και να ξεκινήσουμε μαζί ένα ταξίδι στον χώρο του Φωτισμού!

Χαντζηαναστασίου Χριστίνα
Lighting Distribution Manager
Distribution Network Department, Kafkas

Μοιραστείτε το
, , , , , , , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *