Φως, το απαραίτητο συστατικό ανάδειξης κάθε γωνιάς της μοντέρνας κατοικίας!
Η κατοικία διαχρονικά αποτελεί καταφύγιο του ανθρώπου σωματικά αλλά και ψυχικά. Αντίστοιχα, το φως είναι εξίσου αναγκαίο στην όραση, όσο και στην ψυχολογία.
Σε κάθε δωμάτιο μίας οικίας, ο φωτισμός εξυπηρετεί μεν την αντίστοιχη χρήση αλλά ταυτόχρονα διαμορφώνει και την ανάλογη ατμόσφαιρα, εκμαιεύοντας τα αντίστοιχα συναισθήματα. Αξιοποιώντας τις εκφραστικές δυνατότητες του φωτός, η μελέτη ολοκληρώνει τον ανθρωποκεντρικό της χαρακτήρα καθώς απευθύνεται στον άνθρωπο ολιστικά – όχι μόνο πρακτικά, αλλά πνευματικά και ψυχικά. Για τον λόγο αυτό η μελέτη του οικιακού φωτισμού επιζητά περισσότερο μία διαισθητική μέθοδο προσέγγισης παρά έναν ακριβή υπολογισμό.
Γιατί είναι απαραίτητη η αρχιτεκτονική μελέτη του χώρου σας;
Στην αρχιτεκτονική, βασική οδηγία οργάνωσης του κτιριολογικού προγράμματος μίας κατοικίας είναι ο διαχωρισμός μεταξύ των λειτουργιών ημέρας και νύχτας – έμμεση αλλά σαφής αναφορά στον ρόλο του φυσικού φωτισμού σαν καταλύτη σύνθεσης του χώρου. Ο τεχνητός φωτισμός παρακολουθεί αυτήν τη συνθήκη, στοχεύοντας ταυτόχρονα στην αισθητική ανάδειξη αλλά και την ποιοτική αναβάθμιση της λειτουργίας και αίσθησης κάθε χώρου.
Πρόταση φωτισμού σύγχρονης κατοικίας υψηλής αισθητικής
Πού στοχεύει η εξειδικευμένη μελέτη φωτισμού της κατοικίας σας;
Πρωταρχικοί στόχοι στην μελέτη φωτισμού μιας σύγχρονης κατοικίας είναι η ενσωμάτωση αυτού στην αρχιτεκτονική φόρμα, η ανάδειξη γραμμών και όγκων, ο διάλογος με χρώματα και υφές που συνθέτουν τον χώρο. Πέραν όμως της αισθητικής προσέγγισης, κάθε μελέτη προϋποθέτει την αναλυτική διερεύνηση των ειδικών απαιτήσεων του εν λόγω χρήστη καθώς η κατοικία αποτελεί το όριο του ιδιωτικού χώρου που αξιοποιεί ο ίδιος σύμφωνα με τις προσωπικές του ανάγκες.
Υφές, χρώματα και εντάσεις δημιουργούν το ιδανικό αποτέλεσμα σε μια σύγχρονη κατοικία!
Σε αυτό ακριβώς το σημείο, αξιοποιείται η έρευνα της ιδιοσυγκρασιακής ταυτότητας του χρήστη. Σε κάθε χώρο γίνεται διεξοδική καταγραφή των αναγκών της εκάστοτε λειτουργίας αλλά και ατμόσφαιρας – αίσθησης που ο ίδιος θέλει να πλαισιώσει. Για παράδειγμα, οι χώροι διημέρευσης φιλοξενούν χρήσεις διαφορετικών απαιτήσεων – τόσο σε πρακτικό όσο και σε συναισθηματικό πλαίσιο: κοινωνικές συναθροίσεις, ώρες χαλάρωσης, στιγμές πνευματικής συγκέντρωσης, οικογενειακά δείπνα, παιδικά πάρτι κτλ. Η ένταση του φωτισμού σε αυτήν την περίπτωση θα εστιάσει στο σημείο που διενεργούνται οι αντίστοιχες λειτουργίες πχ τραπεζαρία, καθιστικό κτλ, ενώ η υφή του σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία και τις τονικές του διαβαθμίσεις θα μεριμνήσουν για την αντίστοιχη κάθε φορά ατμόσφαιρα. Ο ίδιος χώρος μπορεί να δίνει μία δραματική αίσθηση, με την χρήση συγκεντρωτικών δεσμών και την αναπόφευκτη δημιουργία αντιθέσεων, ενώ αντίθετα η ατμόσφαιρα θα είναι πιο χαλαρωτική μέσα από την διάχυση, έμμεσου φωτισμού, θερμής απόχρωσης.
Η εξειδικευμένη μελέτη φωτισμού παραδίδει πάντα όμορφα αποτελέσματα, δημιουργώντας συναισθήματα!
Συστήματα διαχείρισης φωτισμού: Νέες συνθήκες, νέες δυνατότητες χρήσεις της κατοικίας σας!
Λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά: Σποτ, απλίκες, χωνευτά φωτιστικά, προσαρμόζονται στις ανάγκες σας!
Μία από τις προτεραιότητες του σύγχρονου οικιακού φωτισμού είναι η ευελιξία. Η τεχνολογική ανάπτυξη δίνει την ευχέρεια σε κάθε χρήστη να μεταλλάσσει τον χώρο του, καθώς δύναται να επέμβει στις ποιοτικές παραμέτρους του φωτισμού. Συστήματα διαχείρισης φωτισμού δίνουν δυνατότητες αυξομείωσης έντασης, εναλλαγής θερμοκρασίας, ορισμού διαφορετικών σεναρίων και αναμμάτων, διάδρασης με τις συνθήκες φυσικού φωτισμού κτλ προκειμένου ο κάθε χώρος να μεταλλάσσεται ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες.
Οι εφαρμογές σύγχρονων τεχνικών φωτισμού δίνουν ανανεωμένο χαρακτήρα στον χώρο!
Η αναγκαιότητα της μελέτης του γενικού φωτισμού!
Τέλος, πέρα από τις επιμέρους χρήσεις κάθε δωματίου, σε μία κατοικία, αναγκαία είναι και η μελέτη του γενικού φωτισμού. Στην περίπτωση αυτή, φωτιστικά τοποθετημένα κοντά ή πάνω σε κάθετα στοιχεία – πχ spot κοντά σε τοίχους ή απλίκες πάνω σε αυτούς – περιγράφουν τα αρχιτεκτονικά όρια, εξυπηρετώντας την αντίληψη του χώρου και τον προσανατολισμό μέσα σε αυτόν.
Συνδυάζοντας τον γενικό με τον επιμέρους φωτισμό αναδεικνύεται η αρχιτεκτονική του χώρου.
Φως, το αναπόσπαστο κομμάτι μιας αρχιτεκτονικής μελέτης!
Το φως αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της αρχιτεκτονικής σύνθεσης καθώς ορίζει τον τρόπο που ο άνθρωπος αντιλαμβάνεται το περιβάλλον. Η οργανική θεώρηση της κάθε μελέτης είναι απαραίτητη προκειμένου ο φωτισμός να ανταποκρίνεται στις ολοένα μεταβαλλόμενες ανάγκες του σύγχρονου χρήστη.
Η κρεβατοκάμαρα εξυπηρετεί κάτι παραπάνω από τον ύπνο. Αυτή η λειτουργικότητα αναδεικνύεται κατόπιν εξειδικευμένης μελέτης φωτισμού.
Το μπάνιο είναι από τους χώρους που χρειάζονται καλό φωτισμό κι αυτό επιτυγχάνεται μετά από αρχιτεκτονική μελέτη και στάθμιση απαιτήσεων και αναγκών.
Η ανθρωποκεντρική προσέγγιση αποδεικνύεται όταν προτεραιότητα αποτελεί η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και η ευεξία του χρήστη, παρά μία στείρα αισθητική ανάδειξη.
Μια δοκιμή θα σας πείσει!
*Oι φωτογραφίες του άρθρου αποτελούν την καλύτερη απόδειξη για την αναγκαιότητα της αρχιτεκτονικής μελέτης μιας σύγχρονης κατοικίας, ώστε να φωτιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές ανάγκες του ιδιοκτήτη. Πρόκειται για μια σύγχρονη μελέτη τεχνητού φωτισμού για Συγκρότημα Κατοικιών στη Γλυφάδα, από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες της Ομάδας Φωτισμού της ΚΑΥΚΑΣ!
Χριστίνα Μουδαρά
Lighting Designer Supervisor
BA Interior Architecture, Middlesex University, UK
MA Architectural Studies, Brighton University, UK